Σελίδες

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Βομβαρδισμοί και νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας

Στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή», χθες την νύχτα η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 160 επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας σύμφωνα με τις μαρτυρίες τουλάχιστον 22 ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις ένοπλοι της Χαμάς, ένας ανώτερος ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ και 17 άμαχοι. Ανάμεσα στους αμάχους και επτά παιδιά.

Η «Προστατευτική Αιχμή» ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου και ήδη η διοίκηση του Στρατού του Ισραήλ έχει επιστρατεύσει 40.000 εφέδρους. Η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή – σε βαθμό αντίστοιχο του 2009 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο – είναι συνέχεια των τεσσάρων δολοφονιών εφήβων το προηγούμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν νεκροί τρεις Ισραηλινοί έφηβοι και την επόμενη μέρα ένας Παλαιστίνιος. Για την δολοφονία του τελευταίου συνελήφθησαν 6 άτομα στο Ισραήλ οι τρεις εκ των οποίων ομολόγησαν ότι ο φόνος ήταν αντίποινα.

Σημειώνεται ότι σε διπλωματικό επίπεδο οι σχέσεις ψυχράνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν τον Απρίλιο οι δυο Παλαιστινιακές οργανώσεις η Φατάχ και η Χαμάς υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης προκειμένου να προκύψει μια κυβέρνηση ενότητας και να μπει τέλος στην πολιτική διαίρεση ανάμεσα στη Δυτική Όχθη, τις αυτόνομες περιοχές της οποίας διοικεί η Παλαιστινιακή Αρχή, και τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα και τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό. Το Ισραήλ καταδίκασε την συμφωνία καθώς έχει χαρακτηρίσει την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
 
Παρόλα αυτά μετά τις δολοφονίες ξεκίνησαν ρίψεις ρουκετών εκατέρωθεν των πλευρών παρά τις εκκλήσεις των επικεφαλής αλλά και της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση.

Όμως κατά την εξέλιξη της «Προστατευτικής Αιχμής» το Ισραήλ έχει ρίξει πάνω από 450 ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές, γεγονός που δείχνει πως δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με στρατηγό του Ισραήλ στόχος των επιδρομών ήταν 120 εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, 10 θέσεις διοίκησης της Χαμάς και «πολλές υπόγειες σήραγγες». Σύμφωνα με το στρατηγό, Μοκί Αλμάζ οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες – πιθανώς με χερσαία επιχείρηση. Η χερσαία επιχείρηση, κάτι που συμπεραίνεται από την ανάκληση των εφέδρων, δεν επιβεβαιώθηκε από τον Αλμάζ.
Πάντως, ενισχύσεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Γάζα, όπου ήταν ορατά στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
 

Χθες η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις ρίψεις τεσσάρων ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ, αντιδρώντας στην ισραηλινή επιχείρηση.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απαίτησε την Τρίτη να βάλει το Ισραήλ «αμέσως» τέλος στην εκτεταμένη αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Ο Αμπάς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει αμέσως για να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη καταστροφή και αστάθεια στην περιοχή».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, επίσης, ζήτησε την σύγκληση επειγόντως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ευρεία αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ο Αράμπι σημείωσε ότι βρίσκεται «σε επαφή με τον πρόεδρο Αμπάς για να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας» και ότι ταυτοχρόνως «συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους άραβες υπουργούς Εξωτερικών πάνω στο ζήτημα αυτό».
 
Διαμαρτυρία στην Αθήνα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 19:00 ενάντια στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη διαμαρτυρία διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ0, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν πως οι επιδρομές του Ισραήλ είναι «εγκληματικές» και πως έχουν την «ανοχή και κάλυψη» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr