Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΣΥΡΕ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ) ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-"ΒΟΜΒΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

Την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας - "βόμβα", με την οποία άνοιγε ο δρόμος για γενικευμένες απολύσεις και επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας για το μισό σχεδόν προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων «θα συναρτάται με την πληρότητα των κλινών» και όχι με τον αριθμό των κλινών της κλινικής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να μειώνει μέχρι και 50% το προσωπικό κάθε ειδικότητας και αν αυξάνεται η πελατεία του να παίρνει εργαζόμενους φτηνούς, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ακόμη και για μια μέρα! Αντικειμενικά, η τροπολογία άνοιγε το δρόμο για ανάλογες ρυθμίσει και στο κρατικό σύστημα της Υγείας.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Μ. Βορίδης είπε χτες πως αποσύρει την τροπολογία «για να την ωριμάσουμε λίγο περισσότερο», δείχνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επανέλθει, για να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στις εργασιακές σχέσεις στην Ιδιωτική Υγεία.  Σύμφωνα με τον υπουργό, η σχετική διάταξη θα επανέλθει «βελτιωμένη», καθώς στην αρχική της μορφή δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί «η διαδικασία του ελέγχου. Δηλαδή πώς θα διαπιστώνεται ο αριθμός των κλινών, πώς δε θα υπάρξουν αλλοιώσεις της βασικής ιδέας της διατάξεως». Επίσης, κυνικά υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει παρέμβαση για ελαστικότητα, η οποία να δημιουργεί θέσεις εργασίας σε σχέση με την πραγματικότητα, αυτό ισχύει».
Πηγή : Ριζοσπάστης