Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Οι τρομοκράτες διέφυγαν...

Έξι νέα μέτρα εξαθλίωσης συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα
Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net
Διαβάστε τι άφησαν πίσω


Έξι νέα μέτρα εξαθλίωσης συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΑ
1. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19-21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες από 1.1.2015 η οποία θα επιφέρει:
Ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα, εισιτήρια (αστικών, υπεραστικών συγκοινωνιών, ταξί, αερομεταφορών, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και σιδηροδρόμων) ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, επισκευές παλαιών κατοικιών, από 13 σε 19% ή 21%. Επίσης, κατάργηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
2. Παράταση επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1% έως 4% σε ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί για τα εισοδήματα του 2015.
3. Κατάργηση πλείστων όσων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με ένταξή τους στο ενιαίο "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" που θα καταβάλλεται σε ετήσια πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα έως 4.800 ευρώ. Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ (σήμερα υπάγονται 750.000 οικογένειες με εισοδήματα έως 45.000 ευρώ, 48.000 ευρώ ή 51.000 ευρώ αναλόγως αριθμού προστατευομένων τέκνων), επιδόματα ανεργίας, φοιτητικό επίδομα στέγης των 1.000 ευρώ (οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από δεύτερο και εξής), επίδομα θέρμανσης (σε ετήσια εισοδήματα έως 40.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο) θα καταργηθούν.
Στη θέση τους, θα χορηγείται ένα και μόνο κοινωνικό επίδομα και μόνο σε πλήρως εξαθλιωμένους με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 4.800 ευρώ! Και πάλι, με την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία ακινήτων που κατέχει ο δικαιούχος δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται από 90 έως 400 ευρώ, αναλόγως οικογενειακής κατάστασης. Για παράδειγμα, έγγαμος άνεργος με δύο παιδιά και εισόδημα 2.500 ευρώ, θα λαμβάνει 180 ευρώ, η σύζυγος 90 ευρώ και κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ μηνιαίως ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οι δικαιούχοι μελετάται να έχουν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα σίτισης, κατάρτισης και απασχόλησης.
4. Διευκόλυνση διαδικασιών εκποίησης ακίνητης περιουσίας όσων χρωστούν σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Υπερχρεωμένοι μικροεπιτηδευματίες, μικροέμποροι, επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες εξαθλιωμένων από υπέρογκα χαράτσια και μεγάλες περικοπές εισοδημάτων, θα χάνουν ευκολότερα την ακίνητη περιουσία τους, καθώς οι πλειστηριασμοί των σπιτιών τους θα διενεργούνται με τιμές εκκίνησης στα 2/3 ή στο 1/3 των αντικειμενικών τους αξιών.
5. Ρύθμιση της εξόφλησης των "κόκκινων δανείων" των νοικοκυριών προς τράπεζες με τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των τελευταίων είτε με εξασφάλιση αποπληρωμής μεγάλου μέρους των συσσωρευθεισών τεράστιων οφειλών με τα "πανωτόκια" είτε με εκποίηση ακίνητης περιουσίας οφειλετών.
6. Εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο ώστε οι αποδοχές να καθορίζονται με τα λεγόμενα κριτήρια αποδοτικότητας.
Τα παραπάνω μέτρα συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν από Σεπτέμβριο και να νομοθετηθούν ώς το τέλος του έτους ώστε να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2015. Ακόμη, συμφωνήθηκε να θεσπιστεί έως 7 Αυγούστου και η 2η δέσμη των 6 προαπαιτούμενων για αποδέσμευση και της 2ης δόσης του 1 δισ. ευρώ.

πηγές:avgi.gr και enet.gr (το σκίτσο τού Κώστα Κουφογιώργου)