Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Χειρουργεία χωρίς… καρδιολόγο

ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή

Δυσλειτουργίες και παραλείψεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις, παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Για το νοσοκομείο και για τη λειτουργία του έχει γίνει εδώ και κάποιους μήνες επίσημη καταγγελία από πολίτη, από τον οποίο ζητήθηκε φακελάκι την ώρα που ιδιώτες καρδιολόγοι μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο, χωρίς αυτό να έχει υπογράψει κάποια σύμβαση μαζί τους, και οι οποίοι πληρώνονται από τους ασθενείς για τις υπηρεσίες τους.


Παράλληλα, όπως καταγγέλθηκε στην «Εφ.Συν.», τα χειρουργεία γίνονται μόνο μ’ έναν αναπνευστήρα ο οποίος είναι δανεικός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας, αφού οι δύο αναπνευστήρες του νοσοκομείου είναι χαλασμένοι κι ενώ οι κανόνες ασφαλείας ενός χειρουργείου απαιτούν την ύπαρξη δύο αναπνευστήρων την ώρα μιας επέμβασης.

Το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στερείται καρδιολόγου από τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι άλλη μια περίπτωση νοσοκομείου που σιγά σιγά απαξιώνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, στα εξωτερικά ιατρεία καλύπτουν την κενή θέση καρδιολόγοι που έρχονται από το νοσοκομείο της Καλαμάτας δύο φορές την εβδομάδα. Τι γίνεται όμως με τα χειρουργεία όπου η μόνιμη παρουσία ενός καρδιολόγου είναι επιβεβλημένη λόγω των επιπλοκών που ενδεχομένως προκύψουν κατά κύριο λόγο μετεγχειρητικά;

Ιδιώτες γιατροί

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, την ευθύνη των χειρουργείων την αναλαμβάνουν δύο από τους τρεις ιδιώτες καρδιολόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Βρίσκονται, με λίγα λόγια, στο νοσοκομείο όσο διαρκεί μια επέμβαση και για λίγο μετά, ώστε να έχουν τον νου τους στον ασθενή. Το κακό είναι πως οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με το νοσοκομείο. Το άλλο κακό είναι πως για τις υπηρεσίες τους πληρώνονται από τους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικούς μήνες έγινε και μια επώνυμη καταγγελία ασθενούς στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (η καταγγελία βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας), όπου για μια επέμβαση χολής αναφέρονται τα εξής: «Στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας μου ζήτησαν φακελάκι για τον καρδιολόγο που θα έρθει στο χειρουργείο μου για χολή επειδή είναι ιδιώτης και όχι του νοσοκομείου, όπως μου είπαν. Αρνήθηκαν να φέρουν τον καρδιολόγο του νοσοκομείου γιατί είπαν πως έπρεπε να έρθει από την Καλαμάτα».

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική που, όπως φαίνεται, έχει καταγραφεί, αλλά είναι αυτή που καταγγέλθηκε επίσημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως για ένα διάστημα μετά την καταγγελία τα χειρουργεία «σίγησαν» στην Κυπαρισσία. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει τη μοίρα της καταγγελίας, εάν διατάχθηκε ΕΔΕ από τη διοίκηση ή εάν παρενέβη στο ζήτημα η 6η ΥΠΕ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο.

Καμπανάκι από αναισθησιολόγο

Για το θέμα είχε χτυπήσει «καμπανάκι» στη διοίκηση του νοσοκομείου και η μοναδική αναισθησιολόγος που έχει έδρα εκεί, με επιστολή της που είχε αποδέκτες επίσης τη διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας, τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας αλλά και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Σε αυτήν ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Από το ΦΕΚ 1044 της 25/11/97 (Υ 4α/3592/96) το υπουργείο Υγείας έχει καθορίσει τις ελάχιστες προδιαγραφές προκειμένου ένα αναισθησιολογικό τμήμα να λειτουργεί επαρκώς. Παρ’ όλο που στο νοσοκομείο μας δεν τηρήθηκαν ελάχιστα από τα περιγραφόμενα, με τους αναλογούντες κινδύνους για την υστεροφημία μου, χορηγούσα αναισθησία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και επιβαρυμένους όσον αφορά το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Καταγγελίες ασθενών

Πολλές φορές σε έκτακτα περιστατικά παρέβλεψα τις ιδανικές συνθήκες… Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούσαν αμέλεια προς τις ανάγκες των ασθενών, αλλά ανάγκη δική μου ότι συμβάλλω στη λειτουργία του νοσοκομείου και σιγουριά ότι σε περίπτωση ανάγκης θα είχα τη στήριξη του καρδιολόγου που εκτελούσε εξωτερικά ιατρεία, ανεξάρτητα αν είχε κλινική εμπειρία ή όχι. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται το φαινόμενο όχι μόνο να καταργείται κάθε ελάχιστη ή μη προδιαγραφή, αλλά και να καταργείται ακόμα και αυτή η ελάχιστη ηθική συμπαράσταση από την παρουσία ειδικευμένου καρδιολόγου, ο οποίος θα μπορούσε να συνδράμει στην εκτίμηση τυχόν επιπλοκών και τη σωστή αντιμετώπισή τους».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο απάντησε μόνο ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος έδωσε σαφή και σύννομη απάντηση για το πώς γίνεται ένα χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο: «Για την τήρηση των κανόνων της ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας είναι απαραίτητη η παρουσία Ειδικευμένου Καρδιολόγου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο».

Με βάση λοιπόν την ανωτέρω καταγγελία της ασθενούς, σε συνδυασμό με την επιστολή της αναισθησιολόγου και την απάντηση της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας, προκύπτει ένα ζήτημα αφενός με την απουσία καρδιολόγου του ΕΣΥ από τα χειρουργεία κι αφετέρου με την παρουσία ιδιωτών καρδιολόγων σ’ αυτά. Αν πάει κάτι στραβά, ποιος θα είναι υπεύθυνος, με δεδομένο το γεγονός πως ο ιδιώτης καρδιολόγος δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο νοσοκομείο μια και δεν υπάρχει κάποια σύμβαση μεταξύ τους; Ποιος και πώς αποφασίζει ποια χειρουργεία θα γίνουν στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δίχως την παρουσία καρδιολόγου του ΕΣΥ ο οποίος θα φέρει και την ιατρική ευθύνη εάν αυτό απαιτηθεί; Τέλος, συνεχίζονται έως και σήμερα χειρουργεία στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, δίχως την παρουσία καρδιολόγου του ΕΣΥ;
ΠΗΓΗ:efsyn.gr