Σελίδες

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Το Cape Ray "αγνοείται", η υδρόλυση... συνεχίζεται

Εάν η είδηση δεν είχε μεταδοθεί από το αμερικανικό δίκτυο CBS, είναι πιθανόν ακόμα και τώρα η Ελλάδα να μην είχε ενημερωθεί για την έναρξη της καταστροφής των χημικών της Συρίας.
Ούτε ο διεθνής οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW), ούτε η επίσημη ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για την επιχείρηση το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για την έναρξη της διαδικασίας, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως λαγοκοιμόταν τον ύπνο του δικαίου.

Παρά τα όσα υποστήριζε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, πάνω στο Cape Ray δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας παρατηρητής.
Φαίνεται πως η έναρξη της υδρόλυσης επισπεύθηκε, καθώς οι τοπικοί φορείς σχεδίαζαν αποκλεισμό του λιμανιού της Σούδας ώστε να μην επιτραπεί ο απόπλους των βοηθητικών πλοίων.
Την είδηση μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS News μέσω twitter, όπου εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωνε πως στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες ξεκίνησαν τις διαδικασίες υδρόλυσης στη Μεσόγειο.

cbs_syria.png




"Αγνοείται" το Cape Ray
Το ακριβές στίγμα του “Cape Ray” πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση παραμένει κρυφό ενώ έντονη είναι η κινητικότητα πλοίων “αγνώστου ταυτότητας” στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας και Δυτικά της Κρήτης, προς αποφυγή εντοπισμού του. Όπως είχε ανακοινωθεί, η όλη επιχείρηση θα γινόταν συνοδεία δεκάδων πολεμικών πλοίων.
Δεν είναι όμως μόνο το στίγμα του Cape Ray που αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Τα σχέδια μετασκευής του ώστε να μπορεί να υποδεχθεί και να φέρει εις πέρας την υδρόλυση έχουν επίσης παραμείνει κρυφά, ενισχύοντας την ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια μέτρα έχουν παρθεί για την αποφυγή πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής. Το γεγονός ότι OPCW και ΟΗΕ έχουν δηλώσει πως δεν θα αναλάβουν αυτοί την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, μόνο καθησυχαστικό δεν είναι.
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr