Σελίδες

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Επέτειος γέννησης του αντιδικτατορικού αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη

Σαν σήμερα, 2 Ιουλίου του 1939, έρχεται στη ζωή ο Αλέκος Παναγούλης ο οποίος έμελλε να σφραγίσει με τη δράση του τον αντιδικτατορικό αγώνα.
Μετά τη διάσημη απόπειρά του να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο και τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη ο Παναγούλης εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (σήμερα Ε.ΔΗ.Κ.) πάλεψε κατά των πολιτικών που συνεργάστηκαν με το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας με συνέπεια την παραίτησή του από το κόμμα εξαιτίας της συμμετοχής του Δ. Τσάτσου σε αυτό.

Συνέχισε απτόητος τον αγώνα του για απομόνωση των συνεργατών της επταετίας, μέχρι το μοιραίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του, την Πρωτομαγιά του 1976, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψη του φακέλου δεν έγινε τελικά ποτέ. Έχουν διατυπωθεί πολλά σενάρια σχετικά με το μοιραίο ατύχημα που στέρησε τη ζωή του 38χρονου αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ποτέ κάτι σχετικά.
Ο Παναγούλης άντεξε αφάνταστα καθημερινά βασανιστήρια στη φυλακή και μάλιστα στο κελί συνέθεσε πολλά από τα καλύτερα ποιήματά του. Η πρώτη ποιητική συλλογή του κυκλοφόρησε στα ιταλικά με τίτλο «Altri seguiranno: poesie e documenti dal carcere di Boyati, με εισαγωγικό σημείωμα από τον Ιταλό πολιτικό Φερούτσιο Πάρη και τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι.
Για το έργο του αυτό ο Α. Παναγούλης βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας 
Βιαρέτζιο (Premio Viareggio Internazionnale) τη χρονιά που ακολούθησε. Μετά την απελευθέρωση του ο Α. Παναγούλης εξέδωσε στο Μιλάνο την δεύτερή του ποιητική συλλογή στα ιταλικά «Vi scrivo da un carcere in Grecia» (Μέσα από Φυλακή σας γράφω στην Ελλάδα), πάλι με εισαγωγικό σημείωμα από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.ΠΗΓΗ:tvxs.gr