Σελίδες

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

120.000 "λουκέτα" μέσα σε 5 χρόνια...

120.000 "λουκέτα" μέσα σε 5 χρόνια...Στη λαίλαπα των κατασχέσεων (που έχουν εξαπολύσει το ΚΕΑΟ και ο ΟΑΕΕ) και του αφανισμού οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αδυναμία καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων δηλώνουν πλέον και οι υγιείς επιχειρήσεις με αποτέλεσμα, σύμφωνα και με τα στοιχεία μελέτης της ΓΣΕΒΕΕ, οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ΟΑΕΕ να ξεπερνούν τα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα μόνο το 50% διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή οι μισοί επαγγελματίες είναι ανασφάλιστοι!

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο της μελέτης είναι ότι από το 2009, δηλαδή από την έναρξη της κρίσης, 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν "λουκέτο". Συγκεκριμένα, από 819.423 επιχειρήσεις το 2009, σήμερα έχουν μείνει 740.000, ενώ στους 315.122 συνταξιούχους εμπόρους το 2009 στην κατηγορία αυτή έχουν προστεθεί σταδιακά 45.000 φθάνοντας τους 360.168.
Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, σε σύνολο 810.215 επιχειρήσεων το 2007, ασφαλιστική ενημερότητα διέθετε το 85%, δηλαδή 688.602 επιχειρήσεις, ενώ στο τέλος του 2013 από τις 760.570 επιχειρήσεις, ενημερότητα διαθέτουν οι μισές, δηλαδή 380.762
 

Ελεύθερη επιλογή κλάσης...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς ζήτησε ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασφαλισμένοι, αλλά και να αυξηθούν τα ασφαλιστικά έσοδα του οργανισμού, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια της ασφαλιστικής συνείδησης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων. Μάλιστα χαρακτήρισε "δώρον άδωρον" τις ρυθμίσεις που εξήγγελε προχθές για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του συνόλου των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι "το όριο του οικογενειακού εισοδήματος των 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο για τα έτη 2011, 2012 και 2013 που τίθεται περιορίζει ασφυκτικά τον αριθμό των ανασφάλιστων δικαιούχων".
Η ΓΣΕΒΕΕ μέσω της μελέτης του ΙΜΕ προτείνει ελεύθερη επιλογή κλάσης που θα ενεργοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (50% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ) και παράλληλα θα ενισχύσει τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού κατά 600 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Στη μελέτη τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ βαίνει διαρκώς μειούμενος την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται και η αναλογία από 1:2,7 που ήταν το 2007 έχει μειωθεί στο 1:2,1 το 2013.
Όπως τονίζεται στη μελέτη, η σχέση αυτή στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 1 στους 2 ασφαλισμένους (379.844) οφείλουν στον οργανισμό 5,9 δισ. οδηγώντας την αναλογία ενήμερων ασφαλισμένων προς συνταξιούχους στη σχέση 1:1. Σε κανένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τόνισε το στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Στ. Βαρδαρός, μια τέτοια σχέση δεν είναι βιώσιμη ούτε σε ταμιακή ούτε σε αναλογιστική βάση.
Στη μελέτη του Ινστιτούτου σημειώνεται επίσης ότι την τελευταία πενταετία οι καταβολές των ασφαλισμένων έχουν συρρικνωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης μιας ρεαλιστικής λύσης για τον εξορθολογισμό και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα επιτρέψει την επανενεργοποίηση χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα αποκαταστήσει την πρόσβαση 1.000.000 ασφαλισμένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα λειτουργήσει ως έμμεση ένεση ρευστότητας για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα ωφελήσει τα έσοδα του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
 

Επτά μέτρα σωτηρίας...

Να σημειωθεί πως οι ελευθεροεπαγγελματίες διεκδικούν ακόμα ως άμεσα μέτρα την εγγυημένη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Ταμείου, την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, "πάγωμα" (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία για 2 έτη τουλάχιστον, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.
Σύμφωνα με το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ από αυτό το μέτρο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι, με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού (200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ το έτος. Τέλος να υπάρξει ειδική μέριμνα για υπερήλικους ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000 ευρώ, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
ΠΗΓΗ:avgi.gr