Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Υπάτη Αρμοστεία: «Οι άνθρωποι δεν είναι βάρη, είναι ευθύνες»

Αύξηση των κέντρων υποδοχής, τέλος στην κράτηση προσφύγων στα αστυνομικά τμήματα και περαιτέρω στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Επιπλέον καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πρόσφατη απόφαση παράτασης της διοικητικής κράτησης των αλλοδαπών πέραν του 18μηνου.  
Της Μικαέλας Κόλλια

«Ο τομέας υποδοχής αιτούντων άσυλο χαρακτηρίζεται ακόμα από ανεπαρκή στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμό των εμπλεκόμενων Αρχών» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κέντρων υποδοχής και της περαιτέρω στελέχωσης του ήδη υπάρχοντος.

Παρόλο που ο Τσαρμπόπουλος αναφέρθηκε σε κάποιες θετικές εξελίξεις ως προς το τρόπο υποδοχής και διαχείρισης προσφύγων, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω πολιτικής της στήριξη, δηλώνοντας ότι, «η στροφή των μικτών μεταναστευτικών ομάδων στο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα (με περίπου 1.200 αφίξεις κάθε μήνα στα νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα), δημιουργεί αυξημένες προκλήσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και εντείνει την ανάγκη ενίσχυσης της Υπηρεσίας».

Μέχρι στιγμής αν και το Φόρουμ Μεταναστών έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση να λάβει υπόψιν αυτές τις ανάγκες, και έχει προσφερθεί να βοηθήσει τα κέντρα εθελοντικά, δεν έχει δοθεί λύση. Ο πρόεδρος του Φόρουμ, Γιονούς Μοχαμαντί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, ενώ η Νέα Υπηρεσία Ασύλου δίνει ελπίδα για την ανθρώπινη και δίκαιη αντιμετώπιση των προσφύγων, δε φαίνεται να αλλάζει δραματικά τις ζωές των χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν ή έχουν εισέλθει στη χώρα. Εξήγησε, ωστόσο, ότι αυτό συμβαίνει όχι γιατί η λειτουργία της δεν είναι ικανοποιητική, αλλά επειδή δεν είναι αρκετή και απευθύνεται μόνο σε όσους πρόσφυγες έρχονται τώρα. Όσοι, δηλαδή, ήρθαν πριν την ίδρυσή της Υπηρεσίας, έρχονται ακόμα αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία.

Σχετικά με το πρόβλημα της διοικητικής κράτησης, η θέση της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την καθιέρωση αποτελεσματικής προστασίας. Ακόμα και σήμερα, που έχουν θεσπιστεί αυστηροί όροι επιβολής των μέτρων και των συνθηκών κράτησης, η πραγματικότητα υπολείπεται κατά πολύ των ελάχιστων προτύπων αξιοπρεπούς διαχείρισης, ιδιαίτερα όταν η κράτηση υλοποιείται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων που δεν είναι προορισμένα για μακρόχρονη κράτηση.

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε ότι στα λεγόμενα «προ-αναχωρησιακά κέντρα» κρατούνται εθνικότητες, που σύμφωνα με οδηγίες της Υ.Α., δεν είναι εφικτό να απελαθούν, είτε με ψευδείς πράξεις (ασυνόδευτα παιδιά καταγεγραμμένα ως ενήλικες, άτομα με προβλήματα υγείας κτλ) είτε με την επίκλυση λόγων «δημόσιας τάξης». Πέραν της αμφισβήτησης της νομιμότητας των πράξεων αυτών, οι λόγοι αυτοί δεν αιτιολογούνται σχεδόν ποτέ επαρκώς και σε ατομική βάση. Έτσι, η Υ.Α. προτείνει να σταματήσουν τα κρατητήρια να λειτουργούν ως κέντρα κράτησης προσφύγων. Προτείνει, επίσης, την ουσιαστική ατομική αξιολόγηση, την εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων που δε θα στερούν την ελευθερία και τα δικαιώματα του ατόμου, τη μείωση χρόνου κράτησης, την παύση επίκλησης λόγων δημόσιας τάξης και την έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας για τα κέντρα, τις υλικές συνθήκες και τις υπηρεσίας που παρέχονται σε αυτά.
 
Νέα εκστρατεία για τους πρόσφυγες

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης παρουσιάζοντας προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με προορισμό την Ελλάδα και την Κύπρο (http://www.unhcr.gr/refugeestories/).

 
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε βίντεο που ξετυλίγει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, όχι μόνο στο ταξίδι προς μια «καλύτερη ζωή» αλλά και κατά την άφιξη και παραμονή τους στη χώρα. Ιστορίες σαν αυτή του Αμπτουλάχ, που μαζί με τα 13 μέλη της οικογένειάς του, βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα, χωρίς χρήματα και με μια αναστολή απέλασης να εκκρεμεί. Ή σαν αυτή του Ραμάλ που προσπάθησε 8 φορές να μπει στην Ελλάδα και ήρθε αντιμέτωπος με τη βία και την καταστολή. Τώρα προσπαθεί να βρει τα μέσα και τα χρήματα για να αναζητήσει το μέλλον του σε μια φιλόξενη χώρα.

 
Ενταξιακή πολιτική

Τέλος, ο επικεφαλής της Υ.Α. Γιώργος Τσαρμπόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της απουσίας μέτρων ενταξιακής πολιτικής που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, περιορίζουν τα δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας δημιουργώντας παράλληλα κινδύνους κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Ως προς αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε «αν και αναγνωρίζω ότι με αυτό το τρόπο ενισχύεται το έργο των διακινητών, θεωρώ ότι μόνο με το άνοιγμα των οδών μετανάστευσης μπορεί να δοθεί μια λύση. Οι άνθρωποι δεν είναι βάρη αλλά ευθύνες, και απαιτείται διαμοιρασμός των ευθυνών, μέσω της οργάνωσης προληπτικών επεμβάσεων στα θαλάσσια σημεία εισόδου». «Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες, υπάρχουν πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να παρατήσουν την πατρίδα, την οικογένεια και τη ζωή τους, και χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση που θα τους προστατεύσει» κατέληξε. 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr