Σελίδες

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ούτε λέξη από τον Χαρδούβελη για επαναδιαπραγμάτευση

“η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται”
Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Αυγούστου εκείνα του Ιουνίου ώστε να εκταμιευθεί η δόση των δισ. ευρώ έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην παρθενική του εμφάνιση ως υπουργού στο Eurogroup.


Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι “η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται”, ενώ ώρες νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εξέφραζε την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Από την άλλη δεν ακούστηκε ούτε λέξη από τα χείλη του νέου υπουργού Οικονομικών για φοροελαφρύνσεις ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διεμήνυσε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.
Όπως εξήγησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Ό. Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.
Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ενημέρωσε το Eurogroup ότι οι ελληνικές αρχές θα ικανοποιήσουν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.
Ο Έλληνας υπουργός πάντως δίνοντας εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις τις απέδωσε στις εκλογές ενώ αναφέρθηκε και στην πέμπτη αξιολόγηση, η οποία όπως είπε “δεν είναι απλή”.
Ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγ επανέλαβε εξάλλου ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα.
H Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».
Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση. «Έχουμε δουλειά ακόμη», πρόσθεσε. 
ΠΗΓΗ:enet.gr