Σελίδες

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Νόμιμη η μεταβίβαση των δημόσιων φορέων στο ΤΑΙΠΕΔ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε με σειρά αποφάσεών της τη μεταβίβαση μετοχών (αποκρατικοποίηση) οκτώ δημόσιων φορέων (Ανωνύμων Εταιρειών) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας με 11 αποφάσεις της (2179-2189/2014) απέρριψε τις αιτήσεις σωματείων και εργαζομένων σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό – Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Εγνατία Οδός Α.Ε.».


Στις αιτήσεις τους οι φορείς ζητούσαν την ακύρωση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχές των επίμαχων φορέων. Οι ισχυρισμοί των φορέων απορρίφθηκαν -κατά πλειοψηφία- ως απαράδεκτοι, καθώς κρίθηκε ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι τα σωματεία δικαιούνται (έχουν έννομο συμφέρον) να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών των φορέων στους οποίους εργάζονται.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακύρωσής τους (προσφυγές) «θα προσελάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».

Ακόμη, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας, αλλά είναι και «αβέβαιο αν οι εργασιακές σχέσεις στους φορείς θα επηρεασθούν στο μέλλον καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

Πάντως, και ως προς αυτό το ζήτημα, δέκα μέλη μειοψήφησαν εκφράζοντας αντίθετη άποψη.

Μαρία Δήμα 
ΠΗΓΗ:efsyn.gr