Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

«Σβήνουν» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

An elderly man walks outside the Bank of Greece in AthensΑφού στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του πρωταγωνίστησε στην αμφιλεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, περνάει τις εκκρεμότητές του στην Τράπεζα της Ελλάδας που το «καταπίνει». 
Τίτλοι τέλους, πριν από τη λήξη της… θητείας του, για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον αμφιλεγόμενο ρόλο του στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank).
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Υστερα από περίπου 5 χρόνια λειτουργίας, η κυβέρνηση προχωράει στην απορρόφηση του ΤΧΣ από την Τράπεζα της Ελλάδος, σβήνοντας έτσι τα ίχνη ενός ανεξάρτητου -υποτίθεται- φορέα, ο οποίος, με βάση την ετήσια οικονομική έκθεση του 2013, αφήνει πίσω του ζημιές περίπου 6 δισ. ευρώ στην… υγεία των κορόιδων, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων.

Stournaras-Giannis
Στον Γιάννη Στουρνάρα ανήκει η εισήγηση να απορροφηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας και αυτός -εκτός απροόπτου- θα κληθεί να διαχειριστεί τις αποφάσεις του για την ανακεφαλαιοποίηση, ως νέος κεντρικός τραπεζίτης.

Δαπάνες για τη σωτηρία
Ο λογαριασμός αυτός έρχεται να προστεθεί στα περίπου 40 δισ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα για τη «σωτηρία» των συστημικών τραπεζών – χρήματα που διόγκωσαν περαιτέρω το έτσι κι αλλιώς δυσβάστακτο χρέος της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ, με εισήγηση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νέου -εκτός απροόπτου- διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, κατεβάζει ρολά κληροδοτώντας στην κεντρική τράπεζα τους «καυτούς φακέλους» της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και αυτούς που σχετίζονται με τους χειρισμούς της σταδιακής απεμπλοκής του από το μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων τραπεζών. Χειρισμοί οι οποίοι έχουν καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ως άκρως επιζήμιοι για τα συμφέροντα του Δημοσίου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου της Εθνικής και της Eurobank.
Με βάση τον νόμο, η λειτουργία του Ταμείου παύει στις 30 Ιουνίου 2017, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί έως και 2 χρόνια εάν υφίστανται σε ισχύ τίτλοι δικαιωμάτων κτήσης μετοχών ή εάν υπάρχει ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του για την εκπλήρωση των σκοπών του.
Ωστόσο η κυβέρνηση, αναθέτοντας ουσιαστικά στον νέο διοικητή της ΤτΕ τους χειρισμούς των θεμάτων και των εκκρεμοτήτων του ΤΧΣ, σε συνεννόηση με τους δανειστές, ετοιμάζει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να σβήσει από τον «χάρτη» τον φορέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ αποτέλεσε ουσιαστικά βραχίονα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και συστάθηκε στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (παράρτημα 2, νόμος 3845/2010).
Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για την αποκατάσταση των διοικούντων του Ταμείου, με την επικεφαλής του Αναστασία Σακελλαρίου να προαλείφεται για υψηλόβαθμη θέση κοντά στον νέο διοικητή της ΤτΕ.
Το Ταμείο απέκτησε σταδιακά (χορηγώντας ρευστό έναντι προνομιούχων μετοχών) το 84,35% της Εθνικής Τράπεζας, το 81,01% της Πειραιώς, το 83,71% της Alpha και το 93,55% της Eurobank.
Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, από τις οποίες αποκλείστηκε το ΤΧΣ, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί αντιστοίχως ως εξής: 57%, 67,3%, 69,9% και 35,41%.
Η αντιπολίτευση, προεξάρχουσας της αξιωματικής, επανειλημμένα κατήγγειλε ότι η μείωση του ποσοστού του Ταμείου σε Eurοbank και Εθνική (λόγω των πολύ χαμηλότερων τιμών των μετοχών με βάση τις οποίες έγινε η αύξηση κεφαλαίου σε σχέση με αυτές που είχε αγοράσει το ΤΧΣ) προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο Δημόσιο επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους.

Οφελος για το Δημόσιο
Η ζημιά εξισορροπείται από το όφελος που είχε το Δημόσιο από τη συμμετοχή των συστημικών τραπεζών στο PSI («κούρεμα»), απάντησε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις απανωτές καταγγελίες για σκανδαλώδεις χειρισμούς από την πλευρά του Ταμείου.
Πάντως, η κυβέρνηση -όπως και στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ- μερίμνησε για το «ακαταδίωκτο» των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η αρχική διάταξη προέβλεπε πως οι αποφάσεις του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ τεκμαίρονται σύμφωνες με τον σκοπό του Ταμείου και το δημόσιο συμφέρον και θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο όσον αφορά την ευθύνη, αστική και ποινική, των μελών του γενικού συμβουλίου, της εκτελεστικής επιτροπής καθώς και του προσωπικού του Ταμείου.
Το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις -ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-, αναδιατύπωσε τη σχετική διάταξη ώστε πλέον να μην προβλέπεται το ακαταδίωκτο της διοίκησης και του προσωπικού του Ταμείου έναντι ποινικών ευθυνών. Ετσι, το ΤΧΣ θα προστατεύεται μόνον έναντι αστικών ευθυνών, όπως ισχύει και για το ΤΑΙΠΕΔ.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr