Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Θέμα διαγραφής χρέους έθεσε στον Ντράγκι ο Αλέξης Τσίπρας

Η απομείωση του ελληνικού χρέους και η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στον ευρωπαϊκό Νότο τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στη Φραγκφούρτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοδεύθηκε από τον βουλευτή του κόμματός του Γιώργο Σταθάκη ανέπτυξε στον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη τις θέσεις του για ένα ευρωπαϊκό New Deal. «Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.


Αναγκαία η διαγραφή μέρους του χρέους


Πέραν του Μάριο Ντράγκι συμμετείχαν στη συνάντηση τα στελέχη της, Κλάους Μαζούχ και Μπενουά Κερέ
Πέραν του Μάριο Ντράγκι συμμετείχαν στη συνάντηση τα στελέχη της, Κλάους Μαζούχ και Μπενουά Κερέ
Πρόσθεσε επίσης πως εάν δεν υπάρξει μια διαχείριση του χρέους με «κούρεμα» μεγάλου μέρους του για τις υπερχρεωμένες χώρες και ρήτρα ανάπτυξης, η Ευρώπη θα καταδικαστεί σε στασιμότητα για τα επόμενα χρόνια. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να καταθέσουμε στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να τον ενημερώσουμε για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση». Παράλληλα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση ώστε να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι παρά την κρίση, υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα μέρος του πληθυσμού που εξακολουθεί να μην πληρώνει φόρους και διάγει προκλητικό βίο, παραπέμποντας στην λίστα Λαγκάρντ, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί και δεν έχουν εισπραχθεί πρόστιμα και φόροι.
 

Τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν

Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζήτησε ο κ. Τσίπρας
Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζήτησε ο κ. Τσίπρας
Αναφορικά με το πρόγραμμα που ενέκρινε η ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στους συνομιλητές του την πεποίθηση ότι «τα νέα μέτρα είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε και το θέμα της πιθανής τοποθέτησης του τέως υπουργού Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία διαφωνεί το κόμμα του.
Εκτίμηση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γίνονται πια κομμάτι της ευρωπαϊκής συζήτησης, η οποία τώρα ανοίγει».
Από την πλευρά της ΕΚΤ, πέραν του Μάριο Ντράγκι συμμετείχαν στη συνάντηση τα στελέχη της, Κλάους Μαζούχ και Μπενουά Κερέ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες εξαιτίας της κρίσης, ωστόσο, δεν προέβησαν (δεν αναμένετο άλλωστε) σε κάποια δήλωση.
Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
ΠΗΓΗ:dw.de