Σελίδες

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Αγωνία για την εξασφάλιση της Βαγδάτης

Ο ιρακινός στρατός, υποστηριζόμενος από αεροπορικές δυνάμεις, άρχισε την επίθεσή του για να ανακαταλάβει το Τικρίτ, το οποίο ελέγχουν εξεγερμένοι σουνίτες, ενώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται της Βαγδάτης παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι ότι η πρωτεύουσα είναι ασφαλής
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο, το Ιράκ συντονίζει με τις ΗΠΑ τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει την προέλαση των εξεγερμένων, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Μπροστά στην απειλή, ο μεγάλος σιίτης αγιατολάχ Άλι Αλ-Σιστάνι, κορυφαία σιιτική θρησκευτική αρχή του Ιράκ, κάλεσε τους ηγέτες να ενωθούν για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση η οποία θα αντιμετωπίσει την κρίση.

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι επέμειναν επίσης στην ανάγκη να συνοδευθεί η στρατιωτική δράση κατά των εξεγερμένων από πολιτική λύση στην κρίση, κατά την οποία αντιπαρατίθενται οι κοινότητες των σουνιτών, των σιιτών και των Κούρδων.

Οι διεθνείς υπηρεσίες απηύθυναν από την πλευρά τους μήνυμα συναγερμού για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης, η οποία από την αρχή του χρόνου έχει υποχρεώσει 1,2 εκατ. Ιρακινούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σε απόσταση 160 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, χιλιάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από αεροπορικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Τικρίτ, της πόλης του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, η οποία είχε καταληφθεί από τις 11 Ιουνίου από τους αντάρτες.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράκ συντονίζει με τις ΗΠΑ την προσπάθεια.
Η Βαγδάτη αναφέρει ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν ελικόπτερα, τεθωρακισμένα αλλά και φιλοκυβερνητικοί μαχητές από τη σουνιτική και τη σιιτική κοινότητα. Όπως αναφέρει το Associated Press, ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να δώσει την εικόνα μεγάλης έκτασης επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης.

«Μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση άρχισε σήμερα για να εκδωχθεί ο ΙΚΙΛ από το Τικρίτ», δήλωσε ο στρατηγός Σαμπάς Φατλάουι και διαβεβαίωσε: «Οι μαχητές του ΙΚΙΛ δεν έχουν παρά μια επιλογή, να διαφύγουν ή να σκοτωθούν».

Τα χερσαία στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση μόνον ενός ή δύο χιλιομέτρων από τις δυτικές πύλες της πόλης και εμπλέκονται σε μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο στρατηγός Φατλάουι δήλωσε πως από το νότο απέχουν 20 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή, η αεροπορία βομβαρδίζει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κάσεμ Άτα, σύμβουλο του κ. Μάλικι σε θέματα ασφαλείας, η αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον των εξεγερμένων στο Τικρίτ και ο στρατός ελέγχει πλέον την οδό που οδηγεί από τη Βαγδάτη στη Σαμάρα, νοτίως του Τικρίτ.

Υπάρχει συντονισμός με τις ΗΠΑ «επί του πεδίου για να μελετηθούν οι σημαντικοί στόχοι», πρόσθεσε μιλώντας στην τηλεόραση και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μάχες ξέσπασαν μεταξύ σουνιτών ανταρτών και των ιρακινών δυνάμεων στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 μελών των κυβερνητικών δυνάμεων, 9 στρατιωτών και 11 αστυνομικών, ανέφερε εκπρόσωπος τύπου του στρατού.

Στις συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν το πρωί, στις επαρχίες της Βαβυλώνας και του Αλ Άνμπαρ, τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, προσέθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία 53 αντάρτες σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.