Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

tsipras«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει φέτος για μπάνια» διεμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτιμώντας ότι θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις στη χώρα. 
Με βάση το κεντρικό πολιτικό του συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κέρδισε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, τον οποίο -όπως είπε- «έχει μπροστά του και θα είναι σκληρός» και θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη «διατήρηση της ηγεμονίας και την πολιτική πρωτοβουλία», ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


tsipras2

Αυτό το μετεκλογικό και πιθανότατα και προεκλογικό καλοκαίρι, είπε ο κ. Τσίπρας, υπάρχουν για την κοινωνία δύο επιλογές: ή το φθινόπωρο θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα και τη διαπραγμάτευση για το χρέος θα αναλάβουν οι διορισμένοι των Καννών και οι εντεταλμένοι των Γερμανών ή το φθινόπωρο θα υπάρξει νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, με γνώμονα τη σωτηρία της κοινωνίας και του λαού και αυτό πρέπει να διαπερνά όλη την πολιτική μας δράση.

«Κλειστοί στο δέλεαρ της εξουσίας»
Το δεύτερο και ιδιαίτερα έντονο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προς όσους ασκούν κριτική στην πολιτική του, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενσωματώνεται στο σύστημα, ήταν η διακήρυξή του ότι «είμαστε κλειστοί όσο δεν παίρνει στο δέλεαρ της εξουσίας, στην υποστολή του ριζοσπαστισμού μας, στο στρογγύλεμα των θέσεών μας για να γίνουμε δήθεν αποδεκτοί από πιο συντηρητικά στρώματα».
Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει την πολιτική συμμαχιών που ακολουθεί, σημειώνοντας: «Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία, στο διαφορετικό, στο διαφοροποιημένο, σε ρεύματα και τάσεις που ακόμα μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία, σε συμμαχίες και συμμάχους που προωθούν έστω και ένα βήμα την ανατροπή, την αλλαγή, την υπόθεση της απελευθέρωσης της χώρας από την παγίδα των μνημονίων».
Επιπρόσθετα, για την πολιτική συμμαχιών, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές και θα αναλάβει το έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε, επίσης, μήνυμα προς «τους ξένους και εγχώριους κύκλους που βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό αντίπαλο στα σχέδιά τους» ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω» και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι πλησιάζοντας την εξουσία θα απομακρυνθούμε από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, τον ριζοσπαστισμό, την πολιτική μας, θα απογοητευθούν. Γνωρίζουμε ότι ορισμένα κέντρα θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρώο στις θέσεις και αριστεριστή στις συμμαχίες. Δηλαδή, νερόβραστο και απομονωμένο. Τους απαντάμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες».
Στην εκτενή αναφορά του στις κυβερνητικές επιλογές, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την σκληρή κριτική για την επιλογή του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, ενώ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να τους παρακολουθούμε με σταυρωμένα χέρια να καταστρέφουν τη χώρα και να παίζουν με ανθρώπους, με τους θεσμούς και με τη δημοκρατία».

«Σε νευραλγική θέση ο εκλεκτός του Βερολίνου»
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «ετοιμάζουν νέο μνημόνιο με διάφορες δικαιολογίες, όπως το χρηματοδοτικό κενό ή το νέο κούρεμα του χρέους», ωστόσο, πρόσθεσε, δεν τους ενδιαφέρει αυτό το χρέος και το κενό, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «να κάνουν το χρέος που οι ίδιοι απέναντι σε εκείνους που θέλουν την Ελλάδα, παλλακίδα των αγορών και των σχεδίων τους»
Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι μετέφρασαν το μήνυμα της κάλπης με τον ανασχηματισμό τους καθώς «γραφειοκράτες της τραπεζικής ασυδοσίας, αποθρασυμένοι ακροδεξιοί, αποξηραμένοι υπουργοί του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, επίστρατοι φωνακλάδες των τηλεοπτικών παραθύρων, αποτελούν το νέο κυβερνητικό συνοθύλευμα», που έχει στόχο «να υποτάξει τον ελληνικό λαό στην αγριότητα, την εκμετάλλευση και τον φόβο, να επιβάλει τη θέληση της κυρίας Μέρκελ και του Σόιμπλε».
Ειδικότερα για την επιλογή του κ. Στουρνάρα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός με την απόφασή του αυτή «αποδεικνύει για άλλη μία φορά την περιφρόνησή του στη δημοκρατία», αφού «επιλέγει τον εκλεκτό του Βερολίνου σε μια νευραλγική θέση, για να περιορίσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης και της πολιτικής αποσταθεροποίησης, από την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας που βασικό της συστατικό είναι η ομαλή διαδοχή και εναλλαγή των κομμάτων στη διακυβέρνηση».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ