Σελίδες

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

"Λαική" στροφή Σαμαρά με 300 χιλιάδες κατασχέσεις σε 5 μήνες

H όποια "λαϊκή στροφή" επιχειρήθηκε πρόσφατα μέσω του ανασχηματισμού ή μέσω πολυδιαφημισμένων και ηχηρών εξαγγελιών της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, "παγώνει" μπροστά στο αμόκ των φοροεπιδρομών και των κατασχέσεων που συνεχίζονται σε ό,τι κινείται στη χώρα, με θύματα ακόμη και τους απελπιστικά αδύναμους αυτής της κοινωνίας, μετατρέποντας σε κακόγουστο αστείο τις παχυλές και ανέξοδες υποσχέσεις για καλύτερες μέρες ή τις δήθεν διαβεβαιώσεις ότι "το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη".

Το φοροεισπρακτικό τερατούργημα που φτιάχτηκε την τελευταία διετία και γνώρισε μέρες δόξας επί των ημερών του πρώην Γενικού Γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, κατασπαράζει βάρβαρα και τις τελευταίες εστίες κοινωνικής ευαισθησίας, παρότι λανσάρεται ως το απόλυτο success story της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Και για του λόγου το αληθές, η ασύλληπτη αύξηση των "τυφλών" κατασχέσεων το πρώτο πεντάμηνο του 2014 κατά 500% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι μια γενική ένδειξη του τι ακριβώς συμβαίνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών.

5 μήνες - 300 χιλιάδες κατασχέσεις!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τους πρώτους 5 μήνες του 2014 έγιναν 300.000 κατασχέσεις, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι δεν είχαν ξεπεράσει τις 50.000. Από αυτές, μόλις 630 έγιναν σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και περίπου 5.000 σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΚΕΜΕΕΠ). Σε ποσοστό άνω του 90% θύματα της εφορίας πέφτουν οι μικροοφειλέτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν και τα λίγα που χρωστούν εξαιτίας της κρίσης, την οποία προκάλεσαν πρωτίστως τα ίδια αρπακτικά που σήμερα "μεταρρυθμίζουν" και "εκσυγχρονίζουν" τη χώρα με τέτοιου είδους μηχανισμούς. Πρόκειται δε συχνότατα για "τυφλά" χτυπήματα: στα νύχια της Εφορίας πέφτουν ακόμα και όσοι προστατεύονται από τον νόμο όσον αφορά στις κατασχέσεις. Ο νόμος αλλάζει ξανά και ξανά, αλλά δικλίδες ασφαλείας δεν υπάρχουν και στην παγίδα πέφτουν πάντα οι ίδιοι.

Προτιμούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι...
Μόνο λίγο πριν από τις εκλογές αυξήθηκε το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Μέχρι τότε κατάσχεση καταθέσεων γινόταν από τα 1.000 ευρώ και για χρέος μόλις 300 ευρώ. Παρά τις διατάξεις και τους νόμους, το σύστημα των τραπεζών δεν μπορούσε να ξεχωρίσει πότε το ποσό της κατάθεσης προέρχεται από μισθούς ή επιδόματα για να τα εξαιρέσει από κατασχέσεις. Πλέον οι φορολογούμενοι δηλώνουν έναν και μόνον τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Από τις 300.000 κατασχέσεις "εις χείρας τρίτων" στο α’ πεντάμηνο του 2014, οι 205.000 έγιναν ηλεκτρονικά απευθείας στις τράπεζες. Οι μισές μάλιστα (102.098) έγιναν μόνο μέσα σε έναν μήνα - τον Μάιο, που ήταν και μήνας εκλογών... Το μόνο θετικό είναι ότι φέτος πιάστηκαν και 240 πλούσιοι φορολογούμενοι, όταν πέρσι το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε κάνει μόνο δύο κατασχέσεις μέσα σε 5 μήνες!
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να "γδύνει" όσους ασφυκτυούν μήνα με το μήνα, ακόμα και για να φάνε, ενώ θύματα πέφτουν και όσοι προσπαθούν ή καταφέρνουν να βάλουν σε μια σειρά τα χρέη τους, καθώς το...ευαίσθητο κράτος αδυνατεί να βρεί και να πάρει φόρους σε έχοντες και κατέχοντες που έχουν αλλά δεν τα πληρώνουν. Προχωρά σε κατασχέσεις - εξπρές ακόμη και σε όσους παλεύουν με νύχια και με δόντια να πληρώσουν, έστω και αν δεν έχουν βγει καν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα! Με το ενδεχόμενο και μόνο ότι κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί να μην πληρώσει στο μέλλον κάποια δόση, η Εφορία κινεί διαδικασία προληπτικών κατασχέσεων χωρίς καν να προηγηθεί δικαστική απόφαση. Εντρομοι πλέον, μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με έναν απίστευτο παραλογισμό: άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει διακανονισμό με την αρμόδια ΔΟΥ και πληρώνουν σε δόσεις τα χρέη τους, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο, όπως μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο, προκειμένου να βρουν χρήματα να ζήσουν ή να πληρώσουν το νοίκι και άλλες υποχρεώσεις τους. Ωστόσο διαπιστώνουν ότι τα χρήματα που κατέθεσαν στην τράπεζα έκαναν φτερά, με αποτέλεσμα να μην έχουν πια να ζήσουν! 
Παρά τη ρύθμιση που ζήτησαν και πήραν, τα μέτρα κατάσχεσης "εις χείρας τρίτων" (στην τράπεζα εν προκειμένω) δεν πάγωσαν αλλά προχωρούν κανονικά, επειδή από το 2011 υπάρχει νόμος με τον οποίο το Δημόσιο απαιτεί ακόμα περισσότερα απ’ όσα πληρώνει ο οφειλέτης σε δόσεις ή και ολική εξόφληση του χρέους που έχει ήδη ρυθμίσει. Οι φορολογικές αρχές, όταν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, μπορούν να επιβάλουν, προτού λήξει η προθεσμία πληρωμής τους και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς και των απαιτήσεών του εις χείρας τρίτων.
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr