Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Σε απεργία πείνας χιλιάδες κρατούμενοι ενάντια στις φυλακές τύπου Γ'

Περισσότεροι από 3.860 κρατούμενοι βρίσκονται στη δεύτερη μέρα απεργίας πείνας, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή και άλλες φυλακές.Ενημέρωση, Τρίτη 24/6:
3.860 κρατούμενοι σε όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας συμμετέχουν από χθες στην απεργία πείνας με αίτημα, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις «Φυλακές Τύπου Γ'», κλειστά κολαστήρια εγκλεισμού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων, το μεσημέρι της Τρίτης, στην απεργία πείνας συμμετέχουν: 1.300 κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό, 550 από την Πάτρα, 120 από την Κέρκυρα, 100 από τoν Αυλώνα, 400 από τα Γρεβενά, 240 από Δομοκό, 300 από Λάρισα, 200 από Άμφισσα, 50 από Ναύπλιο, 280 από Χανιά, 120 από Τρίκαλα, 80 από Σέρρες και 120 Μαλανδρίνο. Τις επόμενες ώρες θα κατέβουν σε απεργία πείνας και οι γυναίκες κρατούμενες από τις φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού

Σιγή ιχθύος από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Όπως προσθέτει η Πρωτοβουλία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη συνήθη τακτική του, τηρεί σιγή ιχθύος για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, όμως η φωνή τους ξεπερνάει τα κάγκελα και τα τείχη των φυλακών. Σε λίγες μέρες το νομοσχέδιο έκτρωμα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, και ουδείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των κρατουμένων, αυτών που θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν στις φυλακές-ταφόπλακα.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων και για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στους απεργούς πείνας με όλες της τις δυνάμεις».

Τα αιτήματα

Τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου, ύστερα από τριήμερη αποχή συσσιτίου, χιλιάδες κρατούμενοι ξεκινούν απεργία πείνας διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ, το οποίο καταργεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο το δικαίωμα των κρατουμένων στην υφ’ όρον απόλυση, την άδεια, τον ευεργετικό υπολογισμό της έκτισης ποινής (μεροκάματα, εκπαιδευτικά προγράμματα), ενώ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην επικοινωνία (επισκεπτήρια, τηλεφωνική επικοινωνία, αλληλογραφία).

Οι φυλακές τύπου Γ: Από τον σωφρονισμό στην απόλυτη εξουδετέρωση

Ειδικά κελιά για "ειδικούς" κρατούμενους, πιο αυστηρές συνθήκες κράτησης, ξεχωριστές φυλακές και απαγόρευση αδειών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που εγκαινιάζει μια νέα περίοδο καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων: Καλώς ήρθατε στις φυλακές τύπου Γ.
Όπως προβλέπεται, στις φυλακές τύπου Γ θα καταλήγουν υπόδικοι και κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα "όπως όσοι διώκονται από τον αντιτρομοκρατικό νόμο (!)". Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν θα παίρνουν άδειες κατά τη διάρκεια της κράτησης, ενώ οι μεταγωγές και όποιες μετακινήσεις θα γίνονται με την ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., με το Σώμα να αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο. Συγκεκριμένα, θα φρουρεί εξωτερικά τις φυλακές, ενώ στα νέα της καθήκοντα είναι και ενέργειες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Πλέον, οι φυλακές θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην τύπου Α θα  όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια, στην τύπου Β υπόδικοι αλλά και κατάδικοι με «μεσαίας» ποινικής αξιολόγησης παραβατική συμπεριφορά, κακουργήματα που επισύρουν καθείρξεις όχι όμως ισόβια. Και στις φυλακές τύπου Γ θα πηγαίνουν όσοι χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να κάνει τη σχετική αξιολόγηση.
Από το Α έως το Γ αλλάζει, φυσικά, και η διαδικασία χορήγησης αδειών με αποτέλεσμα στην φυλακή τύπου Γ να υπάρχει πιθανότητα οι άδειες να μην χορηγούνται καν.
 

Τα αιτήματα των κρατουμένων αναλυτικά

Εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι κρατούμενοι διεκδικούν μια σειρά -αυτονόητων- δικαιωμάτων τους, όπως:
·          την εφαρμογή του ευεργετήματος της άδειας και της υφ’ όρον απόλυσης με αντικειμενικά κριτήρια για όλους (στο 1/5 της ποινής για την άδεια και στα 3/5 της ποινής για την αναστολή), και την κατάργηση του επαίσχυντου κριτηρίου της «μαντεψιάς» του Συμβουλίου της Φυλακής, για το αν ο κρατούμενος θα κάνει «καλή χρήση της αδείας».
·          Την επανεκδίκαση των υποθέσεων για ναρκωτικά, σύμφωνα με το νόμο του 2013, ο οποίος έχει ήδη μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους ισοβίτες, αφού σύμφωνα με το νόμο του 2006, ακόμα και οι χρήστες ουσιών καταδικάζονται για μικροποσότητα σε ισόβια.
·          Την εφαρμογή των συζυγικών επισκέψεων
·          Την κατάργηση της κατηγορίας των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Οι μετανάστες κρατούμενοι, αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους, δεν αφήνονται ελεύθεροι καθώς εκκρεμεί η απέλασή τους, κι έτσι κρατούνται ως «φιλοξενούμενοι», με αποτέλεσμα να στερούνται όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, αναστολή κ.λπ.).
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων, οι οποίοι αναγκάζονται για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιήσουν το μόνο μέσο πάλης που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Έτσι, ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, Πάτρας, Κέρκυρας, Μαλανδρίνου, Δομοκού, Γρεβενών, Λάρισας, Διαβατών, Νιγρίτας Σερρών, Αλικαρνασσού, Τρικάλων και Ναυπλίου, χιλιάδες κρατούμενοι ξεκινούν απεργία πείνας απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
 Το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι θα πραγματοποιηθεί πορεία πορεία αλληλεγγύης που διοργανώνει η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών/Αντιεξουσιαστών Ενάντια στις Ειδικές Συνθήκες Κράτησης.
ΠΗΓΗ:left.gr