Σελίδες

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η φωτογραφία που σοκάρει τους Γάλλους

Μια ομάδα περίπου 20 νεαρών που φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν ένα 16χρονο Ρομά, τον παράτησαν σε ένα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ και τον άφησαν αβοήθητο να αργοπεθαίνει. Οι εικόνες σοκάρουν και ανοίγουν ξανά τη συζήτηση στη Γαλλία για το ρατσισμό και την επικίνδυνη άνοδο του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Η άνανδρη επίθεση από τη συμμορία των «αυτόκλητων προστατών» της κοινωνίας, προκάλεσε σοκ στην γαλλική κοινωνία. Η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα και συνέβη στα φτωχό προάστιο Pierrefitte, βόρεια του Παρισιού.



Η φωτογραφία διακινήθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ανέφερε ότι στον άτυχο νεαρό επιτέθηκαν περίπου 20 άτομα, τα οποία φορούσαν κουκούλες.

Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι ο νεαρός που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, είχε απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία είχε ανακριθεί για συμμετοχή σε ληστείες αλλά δεν υπήρξε καταδίκη.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές και την επικεφαλής της υπόθεσης Sylvie Moisson, η επίθεση στο νεαρό συνέβη μετά από μία ληστεία σε ένα σπίτι της περιοχής, και μαρτυρίες ανέφεραν ότι τη ληστεία την διέπραξε ένας νεαρός. Η επίθεση στον 16χρονο Ρομά, στηρίχθηκε σε φήμες είπε η Sylvie Moisson και τόνισε ότι πρόκειται για μία βάρβαρη πράξη.

Ο νεαρός είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της υγείας του.

Η επίθεση έγινε λίγες εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, τη σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς Λεπέν,  που ανέδειξε τα έντονα προβλήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη Γαλλία.



Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καταδίκασε την βιαιότητα τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «αδικαιολόγητη επίθεση ενάντια στις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η γαλλική δημοκρατία».

Όμως η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση είναι έντονη και αναφέρει ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει στιγματίσει την κοινότητα των Ρομά, τα περισσότερα μέλη της οποίας, είναι μετανάστες από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βάλλς είχε επίσης δεχθεί έντονη κριτική τον περασμένο χρόνο όταν από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών που κατείχε τότε, είχε δηλώσει, ότι οι περισσότεροι Ρομά δεν έχουν καμία πρόθεση να ενταχθούν στη γαλλική κοινωνία και ότι πρέπει να απελαθούν και να σταλούν στις χώρες καταγωγής τους.

Οι γάλλοι φοιτητές αντέδρασαν, στις κυβερνητικές πολιτικές που ενισχύουν τον ρατσισμό, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις όταν οι αρχές είχαν συλλάβει μία 15χρονη μαθήτρια, καταγωγής Ρομά, μέσα από το λεωφορείο κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής και την απέλασαν στο Κόσσοβο.


Πηγή: The Telegraph topontiki.gr