Σελίδες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μέτωπο για τη ΔΕΗ

Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ιδιωτικοποίησης, παρά τις απουσίες ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, χρωματίστηκε από τις πολλές παρουσίες, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΓΕΝΟΠ μέχρι τους Οικολόγους, το ΕΠΑΜ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. 
Του Νίκου Σβέρκου



Με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών κοινωνικών και πολιτικών φορέων, μια (αναμενόμενη) απουσία και μια ευχαριστήρια επιστολή συνοδεύτηκε η χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Τόσο η συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» όσο και η ανταπόκριση των πολιτικών σχηματισμών προκάλεσε την ικανοποίηση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σημείωναν ότι «έγινε το πρώτο καλό βήμα για την -αρχικά κοινωνική- συσπείρωση που θέλουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισηγητική του ομιλία χρησιμοποιώντας το τραγούδι «Which side are you on» επέμεινε στην ανάγκη «να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν». «Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι» συνέχισε θέτοντας τα διλήμματα «Με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία. Με τη λιτότητα ή την ανάπτυξη. Με τη δημοκρατία ή με τον αυταρχισμό. Με τη βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Η παρομοίωση με το σπίτι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε μάλιστα τη δημόσια περιουσία με ένα σπίτι. «Μπορεί να διαφωνούμε στο πώς θα φτιάξουμε ή θα διαρρυθμίσουμε το σπίτι μας, αλλά όταν απ’ έξω από το σπίτι είναι μια μπουλντόζα και απειλεί να το κατεδαφίσει, τότε σημασία έχει να σώσουμε το σπίτι» είπε χαρακτηριστικά. «Να μας εξηγήσουν, η εκποίηση της ΔΕΗ είναι επένδυση ή πλιάτσικο;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο «το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πολλαπλασιάσουν φαινόμενα σκανδάλων, τύπου Energa και Hellas Power. Και βεβαίως, να κάνουν δώρο από το πουθενά 2 εκατομμύρια καταναλωτές και πελάτες σε ιδιώτες και κερδοσκόπους».

«Ολες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι απλά ο ορισμός του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, είναι ταυτόχρονα και ο ορισμός της διαπλοκής» συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε ότι «υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε».

Από την εκδήλωση έλειπαν εκπρόσωποι δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αφενός του ΚΚΕ, που με ανακοίνωσή του σημείωσε την αντίθεσή του στα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ», ωστόσο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί αυταπάτες» όταν λέει ότι «στις συνθήκες της ευρωενωσιακής απελευθερωμένης αγοράς μπορεί να υπάρξει επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι η άρνηση του ΚΚΕ είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ιστορικό λάθος που κάνει η ηγεσία του κόμματος τα τελευταία χρόνια».

Αφετέρου απουσίαζε η ΔΗΜΑΡ, που με την επιστολή της ουσιαστικά συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ επί του συγκεκριμένου επιδίκου. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούσαν ότι η απουσία της ΔΗΜΑΡ έχει σχέση με τα μετεκλογικά εσωκομματικά αδιέξοδα της, που όμως «πρέπει να υπερσκελιστούν ώστε να ληφθεί ξεκάθαρη στάση απέναντι στη μνημονιακή πολιτική λιτότητας».

Οι παρόντες

Το «παρών» έδωσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διά της Ραχήλ Μακρή που δήλωσε χαρακτηριστικά: «πράξεις εθνικής μειοδοσίας δεν υπογράφουμε και δεν πρόκειται να υπογράψουμε». Υπογράμμισε δε ότι ο υπουργός Οικονομικών με τη δημιουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου «υπέγραψε την αυτοκατάργησή του».

Η Λούκα Κατσέλη από την Κοινωνική Συμφωνία έδωσε συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία, επισήμανε τη «βαθύτατη πολιτική και αναπτυξιακή σημασία» που έχει το ζήτημα της ΔΕΗ και προέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, στα πρότυπα του αντίστοιχου δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ.

Ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους δήλωσε μεταξύ άλλων την κάθετη αντίθεση του κόμματός του με τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς η ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στα είδη δραστηριοτήτων που φέρουν σημαντικό όφελος για την κοινωνία και δεν μπορούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια απόσβεσης του κόστους.

Την ανάγκη να υπάρχει ένα κίνημα, που θα στοχεύει σε επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, ενάντια στην απελευθέρωση ενέργειας από την Ε.Ε. έθεσε ο Αντώνης Δραγανίγος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτει αυτές τις προτεραιότητες, γι΄ αυτό και πρέπει να δοθεί έμφαση στον πραγματικό αγώνα και την ενότητα «από τα κάτω».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές και στελέχη της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα», Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης και Πάρις Μουτσινάς, από την «Αριστερή Προοπτική» οι Ανδρέας Νεφελούδης και Στέφανος Μπαγεώργος, οι Γιώργος Παπασίμος και Νίκος Τόσκας από την κίνηση «Πράττω», καθώς και εκπρόσωποι από το ΕΠΑΜ, το Κίνημα «Δεν Πληρώνω», το ΑΚΕΠ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Τον λόγο έλαβαν δε μεταξύ άλλων εκπρόσωποι παρατάξεων από την ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ανάμεσά τους και ο Νίκος Φωτόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και ο Θανάσης Βασιλόπουλος από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr