Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τα μνημόνια τσάκισαν τα ασφαλιστικά ταμεία

ikaΤα έσοδα του συστήματος μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ (ή 52%) την τελευταία τριετία λόγω των πολιτικών της τρόικας και των κυβερνήσεων. 
Αύξηση της ανεργίας, της επισφάλειας και της ανασφάλιστης εργασίας, συρρίκνωση των μισθών και εισφοροδιαφυγή προκάλεσαν την κατάρρευση

Του Τζώρτζη Ρούσσου


Η πλήρης επιβεβαίωση της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία τετραετία στα εργασιακά και στην κοινωνική ασφάλιση έρχεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει μείωση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος κατά 11 δισ. ευρώ…

Πρόκειται για το διάστημα που άρχισαν να εφαρμόζονται οι μνημονιακοί νόμοι. Ετσι ενώ το 2010 η χρονιά για το ασφαλιστικό σύστημα έκλεισε με έσοδα της τάξης των 22 δισ. ευρώ, τρία χρονιά μετά, το 2013, η κοινωνική ασφάλιση κατάφερε να μαζέψει περί τα 11,5 δισ. ευρώ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ αυτό το διάστημα κατάφεραν να μειώσουν τα έσοδα του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων (πλην Δημοσίου) κατά 52% και μαζί με το PSI (που συρρίκνωσε δραματικά τα αποθεματικά των Ταμείων) να απαξιώσουν την περιουσία του ασφαλιστικού συστήματος προκαλώντας αρρυθμίες δισεκατομμυρίων ευρώ που τελικά καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αριθμοί είναι αυτοί που επεξεργάζεται η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προκειμένου καταρτίσει τις αναλογιστικές μελέτες που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν μαζί με την τρόικα οι αποφάσεις για τις δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσουν από την 1-1-2015 (για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, όπως αρέσκονται οι εθνοσωτήρες να υποστηρίζουν κάθε φορά που επεμβαίνουν νομοθετικά καταρρακώνοντας την ελληνική πραγματική οικονομία).

Οι λόγοι της κατρακύλας των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών επιλογών και συγκεκριμένα:

• Της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι άνεργοι το 2009 ανέρχονταν σε περίπου 450.000, το 2013 έκλεισαν κοντά στο 1,3 εκατομμύρια.

• Της μείωσης των μισθών. Περίπου 45% σε σχέση με τα εισοδήματα του 2010 υπολογίζεται ότι μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων με άμεση αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία αφού κατακρημνίστηκε η κατανάλωση.

• Της ανασφάλιστης εργασίας. Η οποία επιμένει να οργιάζει παρά τις εικονικές προσπάθειες Βρούτση να εμφανίσει δραστική συρρίκνωση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται από τις ΑΠΔ στο ΙΚΑ.

• Της μεταστροφής των συμβάσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι σε ποσοστό 55% οι νέες συμβάσεις εργασίας ανήκουν στην κατηγορία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (κυρίως μερική απασχόληση που σημαίνει μισή αμοιβή και ως εκ τούτου μισές εισφορές προς το ασφαλιστικό σύστημα).

•Της ολοσχερούς αδυναμίας που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις να καταβάλουν όχι μόνο τις εισφορές προς το ΙΚΑ αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των επιχειρηματιών προς τον ΟΑΕΕ.

Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας υιοθετώντας μαξιμαλιστικούς έως ουτοπικούς στόχους ετοιμάζεται να προτείνει στην τρόικα να θεσμοθετηθεί νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε ο διακανονισμός των δόσεων να φτάσει ακόμη και τις 150!

Το παζάρι

Ουσιαστικά πρόκειται για μία λογική γύφτικου παζαριού που υιοθετεί ο υπουργός Γ. Βρούτσης που θέλει να πιέσει ώστε να φτάσει ο διακανονισμός στις 72-80 δόσεις. Στην ίδια λογική ο κ. Βρούτσης ετοιμάζεται να ζητήσει κεφαλαιοποίηση των χρεών που έχουν δημιουργηθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την 31η-12-2013 (τώρα το 2013 μπαίνει μόνο στη 12μηνη ρύθμιση), αλλά και παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60% και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr