Σελίδες

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Βαριά η κληρονομιά της Δύσης στο Ιράκ

Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκαν κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι (υψηλό 9 μηνών) καθώς το Ιρακ πληρώνει ακόμα την επέμβαση της Δύσης με έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο (Σιίτες - Σουνίτες). Οι δυνάμεις των ανταρτών προελαύνουν με κατεύθυνση τη Βαγδάτη. Οι ΗΠΑ ιδρώνουν και ο Ομπάμα αποκλείει χερσαία επέμβαση μετά το πατατράκ Μπους. Το ακριβό πετρέλαιο αποτελεί άλλη μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αναιμικής παγκόσμιας οικονομίας και της ελληνικής. 


 
Μετά την άνοδο της τιμής του μπρεντ χθες κατά 3%, σήμερα καταγράφεται περαιτέρω αύξησή του στα 113,87 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν μετά την απόκτηση του ελέγχου του πετρελαϊκού κόμβου στο Κιρκούκ του Βόρειου Ιράκ από κουρδικές ιρακινές δυνάμεις, στο πλαίσιο νικηφόρας προέλασης Σουνιτών Ισλαμιστών επαναστατών προς τη Βαγδάτη, η οποία απειλεί το μέλλον του Ιράκ ως ενιαίου κράτους.
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκλεισε την λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ εναντίον των σουνιτών μαχητών. «Εάν αυτή η σύγκρουση βγάλει το Ιράκ από τις εξαγωγές (πετρελαίου), αυτό θα έχει σημαντική στις τιμές», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Jefferies Bache. Σημειώνεται ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ.
Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ για να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές σουνίτες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), υπογραμμίζοντας ότι θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές που έχει στη διάθεσή του "τις επόμενες ημέρες".
"Δεν θα στείλουμε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ όμως ζήτησα από την ομάδα των συμβούλων μου σε θέματα εθνικής ασφάλειας να ετοιμάσουν την γκάμα των επιλογών που διαθέτουμε για να στηρίξουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας ότι "χωρίς πολιτική προσπάθεια, κάθε στρατιωτική ενέργεια θα καταλήξει σε αποτυχία". Σημείωσε μάλιστα ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση η κυβέρνηση του Ιράκ γιατί η Ουάσινγκτον "δεν θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό αντί για εκείνην". 

 

Για το γεγονός ότι θα χρειαστούν "αρκετές ημέρες" για να λάβει τις αποφάσεις του, ο Ομπάμα είπε ότι θέλει να είναι βέβαιος ότι θα έχει εξεταστεί ενδελεχώς η κατάσταση ώστε οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι "στοχευμένες και ακριβείς".
Η Κουρδική απάντηση στην προέλαση των τζιχαντιστών της ομάδας Ισλαμιστικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής (ISIS) ήταν άμεση και ισχυρή, σε αντίθεση με τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις που διαλύθηκαν. Οι Κούρδοι μέσα σε λίγες ώρες κατέλαβαν το Κιρκούκ, την πόλη που υπήρξε επί αιώνες το μήλο της έριδος μεταξύ Αράβων και Κούρδων.
Ο Κουρδικός έλεγχος του Κιρκούκ και τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για το υπόλοιπο της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράκ, υποστηρίζουν ειδικοί από τον πετρελαϊκό τομέα.
Αυτή η αντιπαράθεση θα μπορούσε νε εμπλέξει και την Τουρκία για το έλεγχο του Β.Ιράκ και το πιο περίεργο από όλα είναι η συνεργασία των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν με τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ απέναντι στον κοινό εχθρό.
Αναφερόμενος στο ΙΚΙΛ, ο Ομπάμα το χαρακτήρισε "περιφερειακό πρόβλημα" το οποίο "θα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα". Όπως είπε, "αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε επιλεκτικά δράσεις του στρατού μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα καταδιώξουμε τρομοκράτες που μπορεί να βλάψουν το προσωπικό μας στο εξωτερικό ή, τελικά, να πλήξουν την πατρίδα".
Παρά την επέλαση των ανδρών του ΙΚΙΛ στο βορειοδυτικό Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με ιρακινό πετρέλαιο και σημείωσε ότι εάν υπάρξει τέτοιο ζήτημα, τότε οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Κόλπου θα πρέπει βοηθήσουν ώστε να καλυφθεί το κενό. 

Τζιχαντιστές ποζάρουν με φόντο το δρόμο που οι ίδιοι άνοιξαν στα σύνορα Συρίας - Ιράκ  

Τζιχαντιστές ποζάρουν με φόντο το δρόμο που οι ίδιοι άνοιξαν στα σύνορα Συρίας - Ιράκ Ελικόπτερα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων έριξαν σήμερα ρουκέτες σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη στην πόλη Τικρίτ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν θύματα από τα πλήγματα αυτά στο Τικρίτ.
Παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι την ώρα που οι σουνίτες τζιχαντιστές «κατευθύνονται γρήγορα προς την Βαγδάτη» περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.
«Η κατάσταση είναι πολύ επισφαλής, οι άνθρωποι μετακινούνται. Οι περισσότεροι από αυτούς μετακινούνται τώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΙΟΜ Κριστιάν Μπερτιόμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Γενεύη. 

 

Από τις 10 Ιουνίου, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, στον ιρακινό βορρά, το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και τομείς των επαρχιών Ντιγιάλα, στα ανατολικά, και Κιρκούκ, βόρεια, επωφελούμενοι της άτακτης υποχώρησης των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτοί ελέγχουν εξάλλου από τον Ιανουάριο την Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης.
Σύμφωνα και πάλι με τον ΙΟΜ, περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, για να γλιτώσουν από τις μάχες. 

Αμαχοι
«Στην Μοσούλη δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα τεμένη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία εκστρατείας για να περιθάλπουν τους τραυματίες. Οι οικογένειες στο δυτικό τμήμα της πόλης έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνον για μερικές ώρες ημερησίως», σημείωσε η Μπερτιόμ.
Καθώς «η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα» στο Ιράκ, «εμείς προβλέπουμε μια παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε από την πλευρά της η Μάντι Αλεξάντερ, συντονίστρια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του ΙΟΜ στο Ιράκ.
Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος αναμένει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων θα αυξηθεί, χρειάζεται άμεσα 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,1 εκατομμύρια ευρώ) για να αγοράσει και να διανείμει 30.000 τεμάχια μη διατροφικής βοήθειας, 5.000 σκηνές και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να καταγραφούν και να αποτιμηθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων.
Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ξεκίνησε την πρώτη έκτακτη επιχείρηση για να παράσχει βοήθεια σε τρόφιμα σε 42.000 ανθρώπους που θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι από αυτούς που εκτοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράκ.
Το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στον γερμανικό τύπο είναι η αναβίωση της βίας στο Ιράκ και η προέλαση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει:
«Κατέλαβαν τις πιο σημαντικές πόλεις στο βόρειο Ιράκ και συνάντησαν μικρή αντίσταση. Τώρα η φάλαγγα του «Ισλαμιστικού κράτους του Ιράκ και της (Μεγάλης) Συρίας προελαύνουν με κατεύθυνση τη Βαγδάτη. Μερικές χιλιάδες τζιχαντιστές ήταν αρκετοί ώστε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, να δημιουργήσουν μια καινούργια κατάσταση. Με έναν πόλεμο αστραπή χτυπούν την πόρτα σε μία μεγαλύτερη σύρραξη στην περιοχή. Ό,τι ξεκίνησε στη Συρία μπορεί να συνεχισθεί με ακόμα περισσότερο αίμα στο Ιράκ: η διαμάχη ανάμεσα στους Σουνίτες και στους Σιίτες, ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν».
Η Welt διαπιστώνει: «Ίσως η κατάληψη της Μοσούλης από τους ισλαμιστές ήταν το σοκ που χρειαζόταν για να γίνει σαφές στον κόσμο πόσο γρήγορα μια σπίθα μπορεί να γίνει πυρκαγιά».
enet.gr  με πληροφορίες ΑΠΕ