Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Με προεδρικά διατάγματα οι απολύσεις στο δημόσιο. 1500 εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο

Από το Έθνος
Δεν πρόλαβε να σβήσει από τα αυτιά μας ο απόηχος από τις δηλώσεις του κ. Βορίδη και σήμερα δημοσιεύεται στο Έθνος λίστα διαθεσίμων στα υπουργεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οριστικοποιήθηκε η κατανομή σε όλα τα υπουργεία των 9.820 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή όλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κ. Μητσοτάκη. Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας θα σηκώσουν το κύριο βάρος της διαθεσιμότητας στο «δεύτερο κύμα» του Σεπτεμβρίου.
 Η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνεται με μοριοδοτημένη καταγραφή των προσόντων εκείνων που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς. 


Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο Real.gr , απομένουν ακόμη 8.296 που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα 9.820 υπάλληλοι, δηλαδή 1524 περισσότεροι από όσους προβλέπει η μνημονιακή δέσμευση, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερα σχέδια που μάλλον σκοντάφτουν στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.


Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργό Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο left.gr, κατέθεσαν χθες τροπολογία σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται πλέον να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ με Προεδρικά Διατάγματα.
Σύμφωνα με τη σκανδαλώδη τροπολογία, με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων. Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του left.gr, παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσης τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγουμένως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων. 

Επιτρέψτε μας σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε τη γενικότερη στάση του ΣτΕ απέναντι στην καταστρατήγηση του Συντάγματος από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αρχίζοντας από την ψήφιση του αντισυνταγματικού πρώτου μνημονίου, υπό το βάρος της αποδοκιμασίας εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα και των προσφυγών που έγιναν από πολίτες και συλλογικότητες, έως την απόφαση του για το "μαύρο" στην ΕΡΤ. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η "ασφαλιστική δικλείδα" των γνωμοδοτήσεων του ΣτΕ δεν διασφαλίζει κανέναν και τίποτα μπροστά στην "πολιτική βούληση" της δικομματικής κυβέρνησης να σαρώσει τα πάντα στον δημόσιο τομέα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
Χθες μιλούσαμε για τους συναδέλφους-σες πού εξακολουθούν να τρέφουν  αυταπάτες για την  ''αξιολόγηση'', σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαλύσουμε και τις αυταπάτες εκείνων που θεωρούν ότι οι θέσεις τους δεν κινδυνεύουν γιατί προστατεύονται από τον οργανισμό της υπηρεσίας.
Ο δρόμος είναι ένας: Αλληλεγγύη-Αντίσταση-Ανατροπή !