Σελίδες

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Στην Αθήνα έρχεται και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσής της, θα προσφέρει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που έρχεται αύριο στην Αθήνα και θα έχει διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά και τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα.
Σκοπός της επίσκεψης, είναι η προετοιμασία του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζ. Λιου θα επισκεφθεί την Ελλάδα «για να συζητήσει σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα αυτή της Ευρωζώνης και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο των επαφών, θα συζητηθεί και το θέμα της χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα από την τρόικα.

Η άφιξη του Τζ. Λιου στην Ελλάδα, γίνεται μόλις τρεις μέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στη χώρα. Η ατζέντα των συζητήσεων των δυο ξένων αξιωματούχων με την ελληνική κυβέρνηση, αφορά τις παραινέσεις προς τη δικομματική κυβέρνηση για την ένταση των ρυθμών στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση του σκληρού δημοσιονομικό πρόγραμμα, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Αντανακλά, όμως, ταυτόχρονα και τους έντονους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ για το έλεγχο των δρόμων της ενέργειας, των εμπορευμάτων, των υποδομών, του ορυκτού πλούτου, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσογείου, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Ευρωπαϊκοί και Αμερικανικοί όμιλοι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και των υποδομών της Ελλάδας.
Οι συναντήσεις γίνονται σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ και οι διαφορές με ΗΠΑ - ΔΝΤ για τον τρόπο διαχείρισής της κρίσης. Καθώς και τις αποφάσεις που αφορούν το θέμα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους και τα σενάρια για «κούρεμα» (που στηρίζει το ΔΝΤ) των κρατικών ομολόγων ή τη χορήγηση νέου δανείου (που αντιπροτείνουν ΕΕ και Γερμανία) προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όποια μορφή και αν επιλεγεί, θα συνοδευτεί από νέα σκληρά μέτρα.
«Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ο Τζέικομπ Λιου, και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης με νέα πακέτα μέτρων.
Αντιθέσεις για το «μείγμα» της διαχείρισης
Ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G-20 στη Μόσχα, με δηλώσεις του έφερε στην επιφάνεια και τις αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου. «Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει, για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Τζ. Λιου στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ».
Ο Τζ. Λιου, με άρθρο του στους «Financial Times», κάλεσε τους Ευρωπαίους να επανεξετάσουν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που ακολουθούν και ανέφερε: «Η ζήτηση στην Ευρωζώνη υποχωρεί επί οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα και βρίσκεται σήμερα στο 5%, κάτω από το επίπεδο όπου βρισκόταν το 2007 (...) Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε θέση όπου μπορεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στη μείωση της ανεργίας, το επίπεδο της οποίας έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. Η επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Την ίδια ώρα χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, αναφερόμενη στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ανέφερε: «Εχω πει επανειλημμένα ότι δε βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, ανέφερε ότι «η συζήτηση αυτή, ενδεχομένως να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς ίσως θα προκαλέσει μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».
ΠΗΓΗ: rizospastis.gr