Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της «Realnews», στην καρδιά των συγχωνεύσεων θα βρεθούν 15 νομοί που διαθέτουν δύο ή και περισσότερα νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση. Για 40 νοσοκομεία έχει προταθεί να μετατραπούν είτε σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου είτε σε Μονάδες Νοσηλείας ενώ προτείνεται να συγχωνευθούν και 200 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. 

Όπως δήλωσε στην «Realnews», ο υπουργός Υγείας, «μετά την ολοκλήρωση της αλλαγής του χαρακτήρα των έξι νοσοκομείων της Αττικής καθώς και της κινητικότητας του προσωπικού στην Α' και στη Β' ΥΠΕ, θα έχουμε βγάλει ασφαλή συμπεράσματα και θα είμαστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προσανατολισμού των νοσοκομείων. Ωστόσο, κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει, θα αλλάξει προσανατολισμό». 
To σχέδιο των συγχωνεύσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται να βασιστεί στη μελέτη του καθηγητήτης της Εθνικής Σχολής ∆ημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου. 

Μεταξύ των νοσοκομείων που θα πρέπει να συγχωνευθούν, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι τα εξής: 

Αμαλιάδας και Κρεστένων με το νοσοκομείο του Πύργου
Νεάπολης, Σητείας και Ιεράπετρας με το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου
Νάουσας με το νοσοκομείο της Βέροιας 
Γιαννιτσών με το νοσοκομείο της Έδεσσας
Πτολεμαΐδας με το νοσοκομείο της Κοζάνης
Θήβας με το νοσοκομείο της Λιβαδειάς 
Αργοστολίου με το νοσοκομείο Ληξουρίου
Κυπαρισσίας με το νοσοκομείο της Καλαμάτας
Νοσημάτων Θώρακος με τον «Άγιο Ανδρέα» (Πάτρα) 
Μολάων με το νοσοκομείο της Σπάρτης
Καλαβρύτων με το νοσοκομείο του Αιγίου
Γουμένισσας με το νοσοκομείο του Κιλκίς
Θεσσαλονίκη, συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος», B' Νοσοκομείο του ΙΚΑ, Αφροδισίων Νοσημάτων, Ειδικών Παθήσεων. 
Της Αιμιλίας Σταθάκου 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Παγάνη:  

Tο «πείραμα» του υπουργείου Υγείας με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και αναμένεται να ταράξει τα νερά της στασιμότητας στην οποία βαλτώνει n δημόσια υγεία. Χιλιάδες είναι οι φωνές των πολιτών που ζητούν κάτι καλύτερο. Αρκεί να μην υποχρεωθούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε ένα σχεδόν αρχαίο οδικό δίκτυο, στην περιφέρεια όλης της χώρας. Αν αλλάξουν τα νοσοκομεία, πρέπει κάποτε να αλλάξουν και οι δρόμοι, να αυξηθούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων, οι αξονικοί τομογράφοι κ.λπ. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, τι μπορεί να σημαίνει μόνο n συγχώνευση των νοσοκομείων; Αποσπασματικός σχεδιασμός ή επανάληψη του λάθους;Η ζωή θα δείξει...

ΠΗΓΗ: Realnews, Κυριακή 28/7/2013