Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΠΟΕΔΗΝ: Με ΜΑΤ και Βία δεν γίνεται Υγεία

Η ΠΟΕΔΗΝ είναι αντίθετη σε κάθε μορφή βίας εναντίον του οποιουδήποτε. Θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα του εκάστοτε Υπουργού Υγείας να επισκέπτεται τα Νοσοκομεία.
Αυτονόητο είναι και το δικαίωμα των εργαζομένων να αντιδρούν και να αποδοκιμάζουν τον εκάστοτε Υπουργό χωρίς χρήση βίας για τις πολιτικές που ασκεί, εφόσον αυτές απαξιώνουν, υποβαθμίζουν και διαλύουν το ΕΣΥ.

Να πηγαίνει ο Υπουργός ελεύθερα στα Νοσοκομεία αλλά να μην ΚΛΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Σε σχέση με τα γεγονότα του ΑΤΤΙΚΟΥ την Παρασκευή 19 Ιουλίου έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:


            Η τεχνητή κλιμάκωση της βίας και η πόλωση αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα του χώρου της υγείας.

            Ο Υπουργός αξιοποίησε την ένταση που προκλήθηκε και με δική του ευθύνη για να φιλοτεχνήσει το προφίλ του, ως αποφασιστικού και ατρόμητου Υπουργού.

            Τα γιουρούσια στα Νοσοκομεία υπό την προστασία διμοιριών των ΜΑΤ δυστυχώς για τον Υπουργό, δεν συνιστούν επιτυχή την άσκηση των καθηκόντων του.

            Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός του ήταν εξαιρετικός. Όσο προβάλλονται «τα πάμε στον ΑΔΩΝΗ για καφέ ή με καφέ» ο Υπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο 6 Νοσοκομείων σε πρώτη φάση για το Λεκανοπέδιο και θα ακολουθήσει το κλείσιμο 9 ακόμη της επαρχίας. Ο στόχος του πρόθυμου Μνημονιακού Υπουργού για 2.500 κινητικότητα μέσω Διαθεσιμότητας από τον χώρο της Υγείας επιτυγχάνεται άμεσα.

            Ο Υπουργός αντί να θριαμβολογεί στα ΜΜΕ σε ατέρμονους μονολόγους πρέπει να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Η μείωση των δαπανών για την υγεία από 10,5% του ΑΕΠ και δη σε ένα ΑΕΠ που καταρρέει σε 6% δεν μπορεί να στηρίξει την λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥ θα μετατραπεί σε τριτοκοσμικό.
  • Το πάγωμα των προσλήψεων ακόμη και σε Νοσηλευτικό – Ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το κλείσιμο των μικρών Νοσοκομείων. Μεσοπρόθεσμα θα θυσιαστούν και τα μεσαία υπό συγχώνευση Νοσοκομεία με απώτερο στόχο από 135 Νοσοκομεία να οδηγηθούμε σε διψήφιο αριθμό.
  • Τα κρεβάτια ΜΕΘ κλείνουν μετά το 2010 ενώ νέα δεν προστίθενται. Στο ΑΤΤΙΚΟΝ από 27 κρεβάτια τα 13 είναι ΚΛΕΙΣΤΑ λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Τι απάντησε ο Υπουργός στο επίμονο αίτημα των Πανεπιστημιακών στο ΑΤΤΙΚΟΝ για κλείσιμο της εφημερίας; Όταν μόνο το 1/3 των εισαγωγών γίνεται από τα επείγοντα, ενώ τα 2/3 από τα τακτικά περιστατικά;
  • Γιατί ο πρόθυμος Υπουργός οδηγεί το προσωπικό σε Διαθεσιμότητα με αβέβαιη έκβαση και ανασφάλεια όταν λέει πως θα υπάρξουν ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ σε άλλα Νοσοκομεία και δεν θα υπάρξουν απολύσεις; Το Υπουργείο Παιδείας μετατάσσει 5000 εκπαιδευτικούς από την Δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια χωρίς ούτε μια μέρα διαθεσιμότητας.

Παρά τα προβλήματα του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ η χώρα είχε το πιο προσβάσιμο Σύστημα Υγείας. Οι δείκτες και τα επιχειρήματα που επικαλούνται με κατασκευασμένα στοιχεία για να αιτιολογήσουν το κλείσιμο 35 μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων καθώς και 770 τμημάτων του ΕΣΥ είναι έωλα.

Οι Έλληνες παρά τους ανορθολογισμούς του ΕΣΥ είχαμε τον υψηλότερο αδιάψευστο δείκτη σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε στις τρεις πρώτες θέσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης. Φαίνεται πως αυτό στεναχωρεί τους νεκροθάφτες Δανειστές του Ελληνικού Λαού.

Ζούμε πολύ οι «κωλοέλληνες» με επιπτώσεις στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ και στο Ασφαλιστικό.

Οι πρόθυμοι ντόπιοι πολιτικοί μας έχουν αναλάβει εργολαβικά να το διορθώσουν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ
ΠΗΓΗ: ygeionomikoi.gr