Σελίδες

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΕΥΔΑΠ: Φθηνό λάφυρο για τους ιδιώτες

Προ των πυλών βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο» που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία.
Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» αφενός ανοίγει ο δρόμος να ρυθμιστούν τα κρατικά «φέσια» προς την ΕΥΔΑΠ, τα οποία ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, αφετέρου προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ των εργαζομένων της εισηγμένης.


Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της, «ως αντίθετου προς το νόμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας.
Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της.
Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Επίσης Τρίτη και Τετάρτη στο Θερινό Τμήμα της Βουλής συζητείται η τροπολογία που  κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Με την τροπολογία η ΕΥΔΑΠ ελαφρύνεται από υποχρεώσεις ώστε να αποδοθεί χωρίς εκκρεμότητες στον ιδιώτη αγοραστή, καθώς προβλέπεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και συμψηφισμός με τις οφειλές προς το Δημόσιο που έχει η εταιρεία.
Ο προσδιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του διαστήματος μέχρι 30 Ιουνίου του 2013 θα γίνει με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Υποδομών, ενώ μπαίνει ως όρος η παραίτηση της ΕΥΔΑΠ «από κάθε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο». Παράλληλα, «λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών» καταργείται κι η πρόβλεψη για κάλυψη από το Δημόσιο του ελλείμματος του λογαριασμού εφάπαξ για τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ που υπηρετούσαν πριν τις 25/10/1999, προσφέροντας ακόμα μια διευκόλυνση στον ιδιώτη που θα αγοράσει την εταιρεία.

Για την τιμή του νερού

Στο μεταξύ, τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος θα ελέγχουν και θα ρυθμίζουν την τιμή του νερού μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των εταιριών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την προστασία των καταναλωτών.

Ειδικότερα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα αναλάβει τον έλεγχο των νέων συμβάσεων παραχώρησης για το νερό και θα είναι αρμόδια για τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και αξιολόγηση της πολιτικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος.

Κύριο ρόλο θα έχουν τα τμήματα Κοστολόγησης και Τιμολόγησης Υπηρεσιών Ύδατος και Παρακολούθησης, Αξιολόγησης Υπηρεσιών Ύδατος και Σύναψης, καθώς θα ορίζουν τους γενικούς κανόνες για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, καθώς και τη σχετική πολιτική προστίμων.

Ακόμη, θα εποπτεύει τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια των παραχωρησιούχων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, θα εξετάζει καταγγελίες, αναφορές και προσφυγές και θα εισηγείται την λήψη μέτρων.


Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 

Για τη συστηματική απαξίωση της ΕΥΔΑΠ με αποφάσεις του Δ.Σ. της εταιρείας ενόψει της ιδιωτικοποίησής της κατέθεσαν ερώτηση και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βαλαβάνη, Απ. Αλεξόπουλος, Δ. Γελαλής). Οι τρεις βουλευτές σημειώνουν ότι δίνεται δυνατότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο και το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συμβούλους «με στόχο την 'από τα μέσα' υποβοήθηση της υπόθεσης ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και του νερού», ενώ τριπλασιάζεται το ποσό για απευθείας αναθέσεις εργολαβιών (από τις 50.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ). Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «η Διοίκηση χρησιμοποιεί ταυτόχρονα μέσα και πόρους της ίδιας της ΕΥΔΑΠ, για να παραδώσει, χωρίς κωλύματα, έτοιμο και φθηνό λάφυρο την εταιρεία στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών νερού».  
 ΠΗΓΗ: left.gr 
            avgi.gr 
            in.gr