Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Υγεία: Λουκέτα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις αλά Γερμανικά

Σε ισχύ τέθηκε αυτή την εβδομάδα συμφωνία, μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υγείας και του Διεθνή Οργανισμού Υγείας (WHOEuropa) για την ενίσχυση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων υγείας της πρωτοβουλίας «Υγεία σε Κίνηση» για τα έτη 2013-2015. 
Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως "θεμέλιος λίθος" συνεργασίας που σηματοδοτεί την αρχή της εφαρμογής μέτρων για διαχρονικές, δομικές μεταρρυθμίσεις.

Με την αφορμή αυτή το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, με επίσημη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρόοδο η οποία έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο της Υγείας και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη βούληση της Κυβέρνησης μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός κρίσης.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας με την ιδιότητα του, ως επικεφαλής στον εν λόγω τομέα συντόνισε και προώθησε τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα και προετοίμασε ουσιωδώς την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.
Η συνεργασία διευρύνθηκε σύμφωνα με την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης και περιλαμβάνει πλέον νέους και μείζονος προτεραιότητας τομείς.

 Οι τομείς συνεργασίας:

- Παροχή συμβουλών για την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος τιμολόγησης στους σταθμούς νοσηλείας.
- Μεταρρυθμιστικά μέτρα στον τομέα της διοίκησης νοσοκομείων.
- Παροχή συμβουλών για τη διαμόρφωση τιμών και την αποζημίωση δαπανών φαρμάκων.
- Διεύρυνση του τομέα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στο ευρύτερο πεδίο της ηλεκτρονικής παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Αναδιοργάνωση του εθνικού ασφαλιστικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας «ΕΟΠΥΥ» και των συνδεδεμένων με αυτόν δομών για τη εκ νέου οργάνωση της ασφάλισης υγείας.
- Βασική περίθαλψη.
- Δημόσια υγεία.
- Τουρισμός υγείας.


Για την εφαρμογή των μέτρων, των δομικών μεταρρυθμίσεων και των μεμονωμένων πρότζεκτ υπάρχουν ήδη ομάδες εργασίας («Υπο-επιτροπές»), όπως επίσης μία συντονιστική επιτροπή («Επιτροπή Στήριξης Μεταρρυθμίσεων Υγείας»), οι οποίες συνέρχονται τακτικά από την 17η Σεπτεμβρίου 2012. Τη στιγμή που οι ομάδες εργασίας προωθούν την εφαρμογή των μεμονωμένων πρότζεκ και μέτρων σύγκλισης, η συντονιστική επιτροπή είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική εφαρμογή των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων.