Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ 24/7: Έκπληκτος ο υπουργός Υγείας από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Όπως δηλωσε «Οι καλόπιστοι είναι βέβαιο ότι θα πειστούν».

Αναφερόμενος στη σημερινή συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις και σχολίασε:

«Λοιπόν, σε αυτή τη χώρα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.
Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να συνεννοηθούμε για το καλό όλων μας. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή. Όσοι έχουν ειλικρινείς ανησυχίες για το ποιο είναι το σχέδιο και αν θα υπάρξουν ή όχι απολύσεις στο χώρο της υγείας, μπορούν να έρθουν να ενημερωθούν από εμένα προσωπικά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ξεκαθαρίζω πάντως ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Θα τους εξηγήσω τον μηχανισμό και τον χρονικό ορίζοντα. Οι καλόπιστοι είναι βέβαιο ότι θα πειστούν. Οι κακόπιστοι και όσοι θέλουν απλώς να κάνουν αντιπολίτευση, προφανώς θα συνεχίσουν να αντιδρούν.
Επί της ουσίας είμαι πολύ χαρούμενος, διότι από ό,τι έχω πληροφορηθεί η συμμετοχή στην απεργία ήταν πραγματικά ελάχιστη και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν ζήτησε να συναντηθεί με επιτροπή των εργαζομένων, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το ζήτησε αλλά του απάντησαν:

«Ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με τον Υπουργό της μνημονιακής Κυβέρνησης και συνέχισαν την διαμαρτυρία τους, από ό,τι άκουγα, με αναφορές ότι θα καταλάβουν νοσοκομεία».

Φρόντισε δε να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στο ενδεχόμενο κατάληψης νοσοκομείου, λέγοντας: «Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Καταλήψεις δεν επιτρέπονται. Το έχω εξηγήσει ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε:
«Για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης πραγματοποιείται απεργία στο χώρο της υγείας εν μέσω θέρους. Η σημερινή απεργία είχε πολύ καλή συμμετοχή, δεδομένων των θερινών αδειών στις οποίες βρίσκονται πολλοί γιατροί και του αυξημένου ποσοστού ασφαλείας που υπάρχει στα Νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας στο δελτίο τύπου που εξέδωσε φαίνεται να εκπλήσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων για τα λουκέτα Νοσοκομείων που σχεδιάζει και τα αποκαλεί «αλλαγή χαρακτήρα» και τις απολύσεις που αποκαλεί αντίστοιχα ως «κινητικότητα».
Επιμένουμε πως πρόκειται για τυφλά χτυπήματα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας».
«Τέλος, σχετικά με τις απειλές που εκτοξεύει ο κ. Γεωργιάδης περί επιβολής νόμου και τάξης στο χώρο της υγείας τον ενημερώνουμε πως ο χώρος αυτός δεν διοικείται ούτε με ΜΑΤ, ούτε με δακρυγόνα. Εάν εζήλωσε τη δόξα του υπουργού Δημόσιας Τάξης τότε ας ζητήσει από τον πρωθυπουργό αμοιβαία μετάθεση με τον κ. Δένδια.»

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη του στον Real Fm, αναφέρθηκε και στις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις:
«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει και μεγάλη σχέση με την αλήθεια. Πριν λίγο καιρό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι «αποκλείεται να κλείσουμε την ΕΡΤ», δήλωσε ο κ. Βαρνάβας.
«Η κινητικότητα είναι απολύσεις διότι όλη την προηγούμενη χρονιά, ο κ. Λυκουρέντζος, έπαιρναν τα οργανογράμματα των νοσοκομείων, και όπου υπήρχε έστω και μία κενή θέση, π.χ κάποιος που συνταξιοδοτήθηκε, απευθείας την διέγραφαν. Εάν λοιπόν διαλύσουν ένα νοσοκομείο και πάρουν τους εργαζόμενους να τους τοποθετήσουν σε άλλα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Άρα δεν μπορούν να τους τοποθετήσουν, εκτός και αν φτιάξουν καινούργιους οργανισμούς. Επομένως το πρόσχημα ότι εμείς απλά κάνουμε κινητικότητα και δεν απολύουμε, είναι ψευδές», σημείωσε ακόμα, ο κ. Βαρνάβας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Χ. Κόνιαρης, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, σε δήλωση που έκανε στον ραδιοσταθμό, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ:
«Ουσιαστικά μιλάμε για απολύσεις στον χώρο της υγείας και για κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων. Αυτά τα μέτρα τα μνημονιακά δεν αφορούν μόνο τα νοσοκομεία τα οποία αναφέρθησαν, αγκαλιάζουν όλο τον χώρο της υγείας
».
 
«Κλείνουνε κλινικές σε μια σειρά νοσοκομεία, δεν είναι μόνο τα λουκέτα των νοσοκομείων, των έξι ή πολύ περισσότερων, μιλάμε για 40 αυτή τη στιγμή τουλάχιστον σε όλη τη χώρα. Μιλάμε δηλαδή για συρρίκνωση των υπηρεσιών σε όλα τα νοσοκομεία και βεβαίως μέσα από αυτή τη διαδικασία στο τέλος ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος χειρίζεται καλά τα μέσα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να χειριστεί τα ζητήματα της υγείας και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, θα μας πει ότι έχουμε και υπεράριθμο προσωπικό στην υγεία. Έτσι θα το εμφανίσει γιατί όταν περιοριστούν  τα κρεβάτια, κάτω από 33.000, γιατί 33.000 χιλιάδες μπορεί να φαίνονται οργανικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ανεπτυγμένα όλα αυτά τα κρεβάτια, βασικά αυτό σημαίνει ότι θα μας εμφανίσει ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό στην υγεία
». 

Η πορεία των εργαζομένων κατέληξε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος δε δέχθηκε να δει εκπροσώπους των συγκεντρωμένων.
Στις 14:20 ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση.

ΠΗΓΗ:  enikos.gr                          
             enet.gr                                                                               
             left.gr                               
             newsit.gr      

ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  
ΤΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ   real.gr 
ΤΟΥ Δ. ΒΑΡΝΑΒΑ  real.gr
ΤΟΥ Χ. ΚΟΝΙΑΡΗ stokokkino.gr