Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ποινές 49 ετών για την υπόθεση της Marfin


Της Μαρίας Δήμα
Την ανώτερη δυνατή ποινή φυλάκισης που προβλέπει ο νόμος επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάηκαν ζωντανοί τρεις υπάλληλοι της Marfin από τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου, στις 5 Μαΐου του 2010.



Οι δικαστές καταδίκασαν -χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών- τους τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους σε ποινές που φτάνουν και τα δέκα χρόνια φυλάκιση, ενώ παράλληλα διέταξαν τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και για άλλα στελέχη της τράπεζας, καθώς –όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία– το νεοκλασικό της οδού Σταδίου ήταν μια κανονική «ποντικοπαγίδα», χωρίς τα ελάχιστα μέτρα ασφάλειας για εργαζόμενους και πελάτες.



Ειδικότερα, στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο επιβλήθηκε κατά συγχώνευση ποινή φυλάκισης δέκα ετών (αρχική ποινή 22 χρόνια) για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πρόκλησης σωματικών βλαβών, επίσης από αμέλεια, ενώ η ίδια ποινή για τις ίδιες κατηγορίες επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο ασφαλείας του καταστήματος Εμμανουήλ Βελονάκη. Σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και ενός μήνα καταδικάστηκε η διευθύντρια του υποκαταστήματος Αννα Βακαλοπούλου, που τη μοιραία ημέρα απουσίαζε με αναρρωτική άδεια. Ωστόσο, αθώα κηρύχθηκε από το δικαστήριο η υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου, την απαλλαγή της οποίας είχε ζητήσει και η πολιτική αγωγή.