Σελίδες

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών: «Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει η Ελλάδα αυτά τα χρόνια»


Θέματα της οικονομικής ατζέντας που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού και ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Σαμαράς στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο κ. Λιου, που βρέθηκε για λίγες ώρες στη χώρα μας, συναντήθηκε νωρίτερα και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το "δημοσιονομικό κενό δεν καλύπτεται μόνο με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις". Η ελληνική Κυβέρνηση αναζήτησε από την πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στη χώρα μας τη στήριξη του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, αλλά και την έμμεση κριτική του στη "σκληρή" πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας του Βερολίνου.
 
Στη συνάντηση του κ. Λιού ο οποίος είχε ήδη στείλει ένα μήνυμα στήριξης στην Αθήνα πριν από την άφιξή του, με τον Γιάννη Στουρνάρα, παραβρέθηκαν επίσης οι αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Γιώργος Μαυραγάνης, αντίστοιχα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος». Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012-2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015-2016. Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επανέλαβε ότι το όποιο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
 
Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε η βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού στην Αθήνα. «Ό,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο «succes story», δεν μπορεί να καλύψει την σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος», σχολίασε η κ. Δούρου. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αντί για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, «προσφέρει μαζικές απολύσεις και… επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορεία, ως τελευταία γραμμή άμυνας». «Μια γραμμή άμυνας που όμως έχει μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό, σε γραμμή ήττας, που την πληρώνουν ακριβά μισθωτοί και συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι θυσιάζονται στο βωμό της ιδεοληψίας του πρωτογενούς πλεονάσματος των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα», κατέληξε.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη μέθοδο της εικονικής πραγματικότητας και να δώσει την πραγματική εικόνα στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων άλλων κρατών που φθάνουν στην Αθήνα. "Η κυβέρνηση, αντί να παρουσιάζει μια μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής".
 
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, δύο 24ωρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποτιμηθεί ως εθιμοτυπική.
 
Το τελευταίο διάστημα εκφράστηκαν έντονα οι διαφωνίες που υπάρχουν εντός της Τρόικα, με το ΔΝΤ να στηρίζει τη λύση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και το Βερολίνο να μην... ακούει κουβέντα επ' αυτού. «Δεν βλέπω ένα τέτοιο "κούρεμα" για την Ελλάδα», απαντά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ερώτηση της κυριακάτικης Welt για το εάν προβλέπει ότι θα υπάρξει για την χώρα μας ένα κούρεμα το οποίο θα επιβαρύνει τον Γερμανό φορολογούμενο.
 
Να σημειωθεί ότι ο κ. Λιου ήρθε στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των Υπουργών Οικονομικών του G20, όπου εκτίμησε ότι έχει αρχίσει να "μαλακώνει" η σκληρή πολιτική του Βερολίνου και κατά συνέπεια υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
ΠΗΓΗ: ertopen.com
            enet.gr