Σελίδες

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Οι όροι του νέου Μνημονίου

 
  • Άμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
  • Κινητικότητα για τουλάχιστον 12.500 υπαλλήλους του Δημοσίου και για άλλους 12.500 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.
  • Απολύσεις για το μεγαλύτερο ποσοστό (προφανώς πάνω από 50%) απ’ όσους τεθούν σε κινητικότητα.
  • Καθιέρωση συστημάτων αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Ολοκλήρωση οργανογραμμάτων για 400.000 θέσεις στο Δημόσιο.
  • Μεταρρυθμίσεις για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων.
  • Απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.
  • Απελευθέρωση της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. 
  • Αποκρατικοποιήσεις: ΔΕΠΑ / ΕΛΠΕ / Κρατικά Λαχεία / ΟΠΑΠ / ΕΛΒΟ / ΕΑΣ / ΛΑΡΚΟ / ΕΥΔΑΠ / ΕΥΑΘ
  • Πώληση της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", στο κείμενο που αποτυπώνει τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία διογκώνονται κάθε μήνα.
«Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2013 τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο».
Πρόκειται για τη διάταξη που ανησυχεί τραπεζικά στελέχη για εκροή καταθέσεων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000 άτομα) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και φοβούνται πως αν τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων.

 Παράλληλα, με βάση το γεγονός ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τα νέα κεφάλαια των δανειστών, τα περιθώρια αντιστάσεων είναι ανύπαρκτα, πόσο μάλλον όταν το φθινόπωρο θα εκκρεμούν και οι υπόλοιπες δόσεις για την κάλυψη του συνόλου των δανειακών αναγκών του 2013. Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα ζητήματα που θα πιέσουν την κυβέρνηση είναι οι απολύσεις από το Δημόσιο και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων που είναι δεδομένα και «αυτόματα», εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις.

Για το δημόσιο τομέα το νέο μνημόνιο προβλέπει:
  • Μέχρι το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε κινητικότητα τουλάχιστον 12.500 υπάλληλοι του Δημοσίου και επιπλέον άλλοι 12.500 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό (προφανώς πάνω από 50%) απ’ όσους τεθούν σε κινητικότητα θα απολυθεί.
  • Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους για οκτώ μήνες.
  • Στην περίοδο αυτή θα αξιολογούνται και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, ενώ οι περισσότεροι θα αποχωρήσουν.
  • Η τρόικα επιβάλλει τη μηνιαία παρακολούθηση της κινητικότητας και των απολύσεων, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ασκώντας έτσι συνεχή και ασφυκτική πίεση.
  • Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα καθοριστούν και τριμηνιαίοι στόχοι για το πρόγραμμα κινητικότητας του έτους 2014.
  • Επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την απόλυση 4.000 υπαλλήλων εντός του 2013 και 11.000 υπαλλήλων το 2014.
  • Καθιερώνονται συστήματα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων στις θέσεις των αποχωρούντων αφορά μόνο όσους απολύονται ως επίορκοι (εκτιμώνται σε λιγότερους από 100 άτομα) και όχι στο σύνολο των υπαλλήλων. Για τις θέσεις των υπαλλήλων που απολύονται για άλλους λόγους, θα ισχύει ο γενικός κανόνας 1 προς 5.
Οργανογράμματα 
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται στο κείμενο του μνημονίου ότι θα ολοκληρώσει τα οργανογράμματα για 400.000 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και το πλήρες οργανόγραμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους. 
Να προσθέσουμε εδώ ότι ότι με βάση τα στοιχεία της απογραφής των δημοσιών υπαλλήλων, αυτοί είναι  614.053
  
Μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά 
Η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έως το τέλος Νοεμβρίου, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι πρέπει να έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός προσχεδίου με τις αλλαγές που θα προωθηθούν.

Άνοιγμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων
Νέες δεσμεύσεις για περαιτέρω άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών περιλαμβάνει το κείμενο του νέου Μνημονίου. Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων.
 Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ψηφιστεί η νέα νομοθεσία για την άρση «αγκυλώσεων» στην αγορά εμπορικών μισθώσεων. 
Μέσα στον Αύγουστο προβλέπεται και η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, ενώ θα προχωρήσει και η απελευθέρωση της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (Οκτώβριος). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα επιδοτούμενα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιδοτούμενων γραμμών. Η συχνότητα αυτών των δρομολογίων θα μειωθεί τον χειμώνα, ενώ θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καλοκαιρινά δρομολόγια των άγονων γραμμών, αναφέρει το κείμενο του Μνημονίου.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων (τέλος του 2013), αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2014 έως το 2016, με τρόπο που να μη θίγει την αναλογιστική θέση των ασφαλιστικών ταμείων. Μέτρο για την προσέλκυση των επενδύσεων θεωρείται και η θέσπιση 24ωρων υπηρεσιών εκτελωνισμού στο αεροδρόμιο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά. 
Επιπλέον, ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων θα συνδράμει στην απελευθέρωση της παροχής νομικών υπηρεσιών, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχουν «αρθεί όλοι οι μη απαραίτητοι περιορισμοί» σε μια σειρά επαγγελμάτων, περιλαμβανομένων των μηχανικών, των ορκωτών εκτιμητών, των εμπόρων πετρελαιοειδών, των γεωτεχνικών και των ηλεκτρολόγων.


Oι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις
Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ. «Για να αντισταθμίσουμε κάποιες από τις καθυστερήσεις θα αυξήσουμε τα μερίδια των λιμανιών που θα πουληθούν και θα επιταχύνουμε τους διαγωνισμούς», δεσμεύεται η κυβέρνηση με το νέο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τους συνοδευτικούς πίνακες, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώνονται φέτος στο 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν 2,7 δισ., το 2015 άλλα 3 δισ. ευρώ και το 2016 2,1 δισ. ευρώ. «Ο στόχος μας για το 2013 παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, όπως και η πώληση άλλων μικρότερων επιχειρήσεων και πολλών ακινήτων», αναφέρεται. Επίσης, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ το ταχύτερο δυνατό και θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ. Για τα Κρατικά Λαχεία εκτιμά ότι η κοινοπραξία θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία άλλων αποκρατικοποιήσεων, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις. Επίσης, συνεχίζεται η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 250 ακινήτων ανά τρίμηνο. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι:
1. Η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
2. Η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών ύδρευσης, θα προσδιοριστεί, έως το τέλος Αυγούστου, το ποσό των οφειλόμενων και θα έχει εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε θα επαναξιολογηθεί συνολικά η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Η πώληση της Eurobank
Την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2014, προβλέπει το μνημόνιο. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Eurobank θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, αποκλείοντας έτσι την εκδήλωση ενδιαφέροντος Ελλήνων επενδυτών.
Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλεγούν μέχρι το τέλος Αυγούστου σύμβουλοι οι οποίοι θα αναζητήσουν επενδυτές, βήμα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Κατόπιν οι επενδυτές που θα επιλεγούν θα πρέπει όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβρίου (2013) να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες οικονομικού και νομικού ελέγχου της Eurobank (due diligence). Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας σε βάθος χρόνου.

Αυτά λοιπόν αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μένουν  «αλληλέγγυοι όσο τηρούνται οι όροι».
«Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει τη δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συζήτηση που είχε με πέντε επιχειρηματίες-μέλη της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων στη Γερμανία, τους Τόμας Μπάουερ, Μάνφρεντ Φουκς, Έντβιν Κολ, Φρανκ Στράουμπ και Άντον Βέρχαν, την οποία μεταφέρει η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr 
           kathimerini.gr 
           iskra.gr