Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Το ΑΣΕΠ γίνεται ΑΣΑΠ! (Ατυπο Συμβούλιο Απόλυσης Προσωπικού)

Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Πίσω από το ΑΣΕΠ προσπαθεί να καλυφθεί η κυβέρνηση ενόψει του πρώτου σαρωτικού κύματος απολύσεων στο Δημόσιο, μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Οι αριθμοί που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, για 12.500+12.500 διαθεσιμότητες και 4.000 απολύσεις, δεν βγαίνουν ούτε στα χαρτιά, ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις, αν και αποσπασματικές ακόμη, φέρνουν σε δύσκολη θέση τους υπουργούς, που καλούνται να συμπληρώσουν τις λίστες προγραφών ονομαστικά, χωρίς να έχουν εργαλεία αξιολόγησης. Μπροστά στο ενδεχόμενο να τιναχτεί η διαδικασία στον αέρα πριν αρχίσει, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Γ. Βέη, να καταρτίσει ένα πλαίσιο κριτηρίων για το πρόγραμμα κινητικότητας.


Το ΑΣΕΠ, από Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, θα γίνει Ατυπο Συμβούλιο Απόλυσης Προσωπικού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του ότι θα κινήσει τις διαδικασίες, θα ορίσει και τις τεχνικές προδιαγραφές με τις οποίες θα γίνει η σάρωση. Το πλαίσιο θα περιέχει τα κριτήρια αρνητικής βαθμολόγησης που θα στέλνουν έναν υπάλληλο σε διαθεσιμότητα (τίτλοι σπουδών, εξέλιξη, ξένες γλώσσες κ.λπ.), τα κριτήρια συμβατότητας εφοδίων και θέσης, ενώ θα διαμορφωθεί και ένα πλαίσιο θετικής μοριοδότησης με κοινωνικά κριτήρια. Επειδή όμως το ΑΣΕΠ από τον ιδρυτικό του νόμο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ενώ από τον νόμο για την κινητικότητα έχει συμμετοχή στην τριμελή επιτροπή, η νέα αποστολή του θα θεσμοθετηθεί με υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός των επόμενων ημερών, το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα.

 Οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα θα είναι σαρωτικές και συνοπτικές. Το ΑΣΕΠ θα περάσει από κόσκινο τις καταστάσεις προσωπικού όλων των υπουργείων και οι λίστες των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες σε λίγες ημέρες. Η πίεση της τρόικας στην κυβέρνηση είναι ασφυκτική, όπως αποδείχτηκε και με το γερμανικό καψώνι για την εκταμίευση της δόσης, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δοθεί την προσεχή Δευτέρα, όμως κυβερνητικοί παράγοντες, που είχαν κρίσιμο ρόλο στις πρόσφατες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλώνουν προβληματισμένοι για τα τελευταία αντιφατικά μηνύματα.