Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Δεκάδες Νοσοκομεία, εκατοντάδες κλινικές, χιλιάδες εργαζόμενοι στην υγεία στο αέρα…

Σύμφωνα με τον σημερινό «Επενδυτή» 30 Νοσοκομεία και 11 μονάδες παροχών υπηρεσιών υγείας μπαίνουν στο στόχαστρο του Υπ. Υγείας μέσα από την οποία θα προκύψουν οι 2500 διαθεσιμότητες στην Υγεία.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στοχοποιούνται νοσοκομεία με «χαμηλή πληρότητα» και στις προθέσεις του Υπουργείου προφανώς είναι η συρρίκνωση των υπηρεσιών τους και η αλλαγή σε αρκετά του χαρακτήρα τους προκειμένου να παρουσιαστεί ότι έχουν «πλεονάζον» προσωπικό.

Βεβαίως τέτοια σενάρια έχουν δει επανειλημμένα το φως της δημοσιότητας, όμως το συγκεκριμένο δημοσίευμα συμπίπτει με τις δηλώσεις και διαρροές από το Υπ. Υγείας ότι ετοιμάζεται η λίστα με τους πρώτους 1250 εργαζόμενους στην υγεία που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Επιπλέον έρχεται ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Γεωργιάδη για αλλαγή ρόλων σε νοσοκομεία αλλά και τις διαρροές που υπήρξαν στον τύπο για Νοσοκομεία με χαμηλή πληρότητα.
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα ότι ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται μεγάλα Νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Τζάνειο Νοσοκομεία σε μεγάλες πόλεις όπως στην Κέρκυρα στο οποίο έχει ενταχθεί και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο, σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως του Καρπενησίου αλλά και το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη χώρα του ΕΙΑΑ.
Ανεξάρτητα από την ακρίβεια των Νοσοκομείων που αναφέρονται στο δημοσίευμα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αριθμός αυτός ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού άλλες πληροφορίες μιλούν για ουσιαστική κατάργηση 40 Νοσοκομείων, μέσω της διαδικασίας αλλαγής του χαρακτήρα τους.
Αυτό που δεν έχει γίνει καθαρό σε αρκετούς εργαζόμενους είναι ότι η επιχείρηση για να εμφανιστεί πλεονάζον προσωπικό προκειμένου να τεθεί σε διαθεσιμότητα θα αγγίξει και τα Νοσοκομεία κορμός, στα οποία τα «μικρά» νοσοκομεία θα «μετακομίσουν», αφού πλέον το προσωπικό τελεί υπό κοινή διοίκηση.
Όμως και το προσωπικό από νοσοκομεία που δεν βρίσκονται σε διαδικασία ενοποίησης δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα «γλυτώσει» από αυτό τον κίνδυνο, αφού οι καταργήσεις πάνω από το 1/3 των κλινικών και τμημάτων στους νέους οργανισμούς δίνει απλόχερα τη δυνατότητα στην συγκυβέρνηση να εμφανίσει ότι υπάρχει και εκεί «πλεονάζον» προσωπικό.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η λεγόμενη κινητικότητα – διαθεσιμότητα με στόχο τις απολύσεις μπορεί να εκτιναχθεί στα ύψη, αφού εκτός από την συρρίκνωση δεκάδων Νοσοκομείων και εκατοντάδων κλινικών είναι μάλλον σίγουρο ότι και στην υγεία θα εφαρμοστεί το μέτρο που ακολουθήθηκε στην εκπαίδευση και τους ΟΤΑ, δηλαδή της κατάργησης ολόκληρων κλάδων, ιδιαίτερα κλάδων που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να επενδύσουν και να έχουν σίγουρη και υψηλή κερδοφορία.
Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα του Επενδυτή





ΠΗΓΗ: ygeionomikoi.gr