Σελίδες

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Καταδικάζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καθιστούν απρόσιτες νέες θεραπείες


http://left.gr/sites/left.gr/files/526827_10151333716395814_917834894_n.pngΗ τιμή των βασικών αντιρετροϊκών αγωγών έχει σαφώς μειωθεί αλλά οι φαρμακευτικές αγωγές για τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όσο διαρκούν τα δικαιώματα της πατέντας τους, είναι απρόσιτες στις πιο φτωχές χώρες τις οποίες μαστίζει ο ιός HIV, κατήγγειλαν σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.



Η τιμή των αντιρετροϊκών αγωγών πρώτης και δεύτερης γραμμής μειώθηκαν κατά 29 και 28% από το 2012 αλλά οι αγωγές της τρίτης γραμμής --που προορίζονται για τους ασθενείς των οποίων η νόσος ανιχνεύθηκε πολύ αργά ή γι αυτούς που οι πρώτες αγωγές αποδείχτηκαν μη δραστικές-- είναι 15 φορές ακριβότερες.

"Η τιμή τους είναι υπερβολικά υψηλή εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας", δήλωσε η οργάνωση των γιατρών στη σύνοδο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ.

Χάρη στα γενόσημα φάρμακα, το κόστος της πρώιμης έναρξης μιας τριπλής θεραπείας είναι σήμερα 139 δολάρια ετησίως ανά άτομο, ενώ πέρυσι ήταν 172 δολάρια και το κόστος ενός βασικού αντιρετροϊκού φαρμάκου δεύτερης γραμμής είναι 303 δολάρια.

Αντίθετα μια αγωγή "ύστατης λύσης" στοιχίζει τουλάχιστον 2.000 δολάρια στις φτωχές χώρες. Στην Αρμενία για παράδειγμα ένα μόνο αντιρετροϊκό --στα τρία ή τέσσερα που είναι απαραίτητα --- στοιχίζει τουλάχιστον 13.000 δολάρια.

Το 2012, 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία στις χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος έναντι 300.000 το 2002, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις θεραπείες συνεχίστηκε, με 1,6 εκατομμύριο περισσότερους στο τέλος της χρονιάς σε σχέση με το 2011, δηλαδή η υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτή αφορά κυρίως την περιοχή της Αφρικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2011 παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε την Κυριακή στη Γενεύη νέες συστάσεις που αφορούν τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας κατά του ιού HIV σε ένα πιο πρώιμο στάδιο, ώστε να βοηθηθούν οι οροθετικοί να ζουν περισσότερο, με καλύτερη υγεία και με μειωμένο σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να αποτρέψει τρία εκατομμύρια θανάτους και να προλάβει 3,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό από το 2013 έως το 2025, εξηγεί ο ΠΟΥ.

"Οι οδηγίες αυτές συνιστούν μεγάλη πρόοδο προς πιο φιλόδοξους πάντα στόχους", αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. "Με 10 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα να τελούν υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, είμαστε μπροστά σε προοπτικές που ήταν αδιανόητες πριν από μόλις μερικά χρόνια, με μια επιδημία του ιού που θα μπορούσε να γνωρίσει συνεχή και σταθερή μείωση".

Οι νέες συστάσεις ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να αρχίσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία στους ενήλικες που ζουν με τον ιό HIV μόλις η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων δείξει κάτω από 500 κύτταρα/mm3 ή λιγότερο, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη ισχυρό. Τα CD4 είναι τα λευκά αιμοσφαίρια στα οποία ο ιός HIV επιτίθεται πρώτα.

Ο ΠΟΥ αποφάσισε να αλλάξει τις συστάσεις του μετά την αποκάλυψη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η πρώιμη αγωγή μπορεί ταυτόχρονα να διατηρήσει τους ασθενείς σε καλή υγεία, να μειώσει το ιικό φορτίο δηλαδή το ποσό του ιού HIV στο αίμα, κάτι που συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Οι νέες συστάσεις προβλέπουν επίσης τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας, ανεξαρτήτως της μέτρησης των λευκών αιμοσφαιρίων σε όλα τα παιδιά που ζουν με τον ιό ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, σε όλες τις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν και είναι φορείς του ιού και σε όλα τα οροθετικά άτομα των οποίων ο/η σύντροφος δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

"Σήμερα περί τα 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία. Είναι ένας πραγματικός θρίαμβος για τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες", είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του κοινού προγράμματος του ΟΗΕ για το HIV/AIDS Μισέλ Σιντιμπέ. "Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση: να εγγυηθούμε ότι το σύνολο των 26 εκατομμυρίων ατόμων που μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία να έχει πρόσβαση σε αυτή. Κάθε νέα λοίμωξη από τον ιό HIV ή κάθε νέος θάνατος που έχει σχέση με το AIDS και οφείλεται στην ανεπαρκή πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία θα είναι απαράδεκτοι".
ΠΗΓΗ:left.gr