Του Κ. Παπαντωνίου
Συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, περιγράφει το BBC σε ρεπορτάζ του για την κατάσταση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα έχουν γεννήθει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των ολοένα και περισσότερων αναγκών.

«Όταν σπούδαζα ιατρική, αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω, ήταν να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο, εκεί όπου είχαν ανάγκη από εθελοντές», λέει στο BBC ο κ. Βήχας, με το βρετανικό δίκτυο να συμπληρώνει τη φράση σκωπτικά. «Μπόρεσε να εκπληρώσει την επιθυμία του, χωρίς να μπει σε αεροπλάνο. Πριν 18 μήνες ήταν ανάμεσα στους συνιδρυτές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου".


«Όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν για την περίθαλψή τους μέσω ενός ασφαλιστικού συστήματος, με εισφορές των εργοδοτών, του κράτους, αλλά και των ιδίων», σημειώνει το BBC και προχωρά στο οδυνηρό συμπέρασμα ότι «όταν κάποιος χάσει τη δουλειά του, χάνει και την περίθαλψή του».

Το βρετανικό δίκτυο στέκεται επίσης στην αστοχία της τρόικας να προβλέψει τις προεκτάσεις των περικοπών, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε μεν "να δοθεί στην Ελλάδα πακέτο στήριξης ύψους 240 δισ. ευρώ το 2011, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτιώσεις του φορολογικού συστήματος, περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων και περιορισμό των κρατικών δαπανών, με στόχο τη μείωση του χρέους", αλλά "αυτό που κανείς δεν φαίνεται να αναλογίστηκε ουσιαστικώς ήταν οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας και ειδικά τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα είχαν στο βασικότερο δημόσιο αγαθό: αυτό της υγειονομικής περίθαλψης».

Συνολικά 40 Κοινωνικά Ιατρεία με εγγεγραμμένους 9.500 ασθενείς λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αναφέρει το BBC, επισημαίνοντας ακόμα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που "ξεπερνούν το 20%". Άνθρωποι όπως «ο Σταμάτης Γκοβόστης, ένας αξιοπρεπής (sic), μεσήλικας κύριος», επισκέπτονται το Κοινωνικό Ιατρείο για να προμηθευτούν φάρμακα και να λάβουν θεραπεία. "Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο του κ. Βήχα; 'Πολύ απλά, θα είχα πεθάνει', δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Γκοβόστης".

Όπως αναφέρει ο κ. Βήχας, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο «είναι το μόνο μέρος στην Αθήνα που οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε χημειοθεραπεία». «Το ιατρείο παρέχει επίσης δωρεάν γάλα σε 200 οικογένειες για τα παιδιά τους".

Χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη των Κατερίνα Δολιανίτη και Αλέξανδρου Ζαγάνα, που κατέφυγαν στο ιατρείο για να εξασφαλίσουν ιατρική περίθαλψη στον 7χρονο γιο τους, Χρήστο. Πάσχει από αγγειονευρωτικό οίδημα του λάρυγγα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να έχει πάντα μαζί του, σε περίπτωση κρίσης, σύριγγα με ισχυρή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική ουσία. Το κόστος μιας τέτοιας σύριγγας ανέρχεται στα 600 ευρώ. Τόσο η Κατερίνα όσο και ο Χρήστος δεν μπορούν να το καλύψουν, καθώς είναι άνεργοι. «Κάθε φορά που πάμε σε νοσοκομείο κανείς δεν μας βλέπει. Επειδή δεν έχουμε ασφάλεια, δεν θα μας κάνουν την ένεση», λέει η Κατερίνα.

Ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, προβάλλει την αντίθετη όψη. Οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι γιατροί είναι ασφυκτικές, όπως λέει, αλλά ο ίδιος και αρκετοί ακόμα συνάδελφοί του "παραβιάζουν καθημερινά τον νόμο, κάνοντας τα στραβά μάτια και παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη στον καθένα".

Αντίθετη με τους ισχυρισμούς ιατρών και ασθενών είναι, σύμφωνα με το BBC, η θέση του υπουργείου Υγείας, που διά του κ. Πάνου Ευσταθίου δηλώνει ότι «κανένας, ούτε οι αλλοδαποί ούτε οι Έλληνες χωρίς ασφαλιστική περίθαλψη, δεν εκδιώκεται από τα νοσοκομεία»...
ΠΗΓΗ: avgi.gr