Σελίδες

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Αλ. Καλύβης: «Δεν είναι πραγματική η εικόνα ισοπαλίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ»

«Τα Μνημόνια, αν δεν καταργηθούν θα ισχύουν εσαεί».
Το 27% θέτει ως πήχη των Ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέκος Καλύβης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό του κόμματος πρέπει «φυσικά να υπερβαίνει το ποσοστό του Ιουνίου του 2012».
Παράλληλα, μιλώντας στο matrix24.gr, ο Αλέκος Καλύβης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη στην επιλογή των πολιτών», προβλέπει «μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» και «μεγάλη ήττα της συγκυβέρνησης», τονίζει ότι το κόμμα του «δεν αναφέρεται σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, αλλά εθελοντικό» και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «έχει πολιτογραφηθεί ως συνιστώσα της ΝΔ».
Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη

Το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναγάγει τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη δυο χρόνια στην εξουσία και έχει περάσει ουκ ολίγα μέτρα λιτότητας με φοβερό κοινωνικό κόστος, πώς ερμηνεύετε την εικόνα "ισοπαλίας" ή μάχης στήθος με στήθος, που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις; 
Η εικόνα της ισοπαλίας σε όσους έχουν μια επαφή με την κοινωνία δεν είναι  πραγματική. Υπάρχει μεγάλη  στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες ,διότι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από τις μνημονιακές πολιτικές είναι  η ανατροπή της κυβέρνησης και η συγκρότηση κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανένας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη δύναμη  στην επιλογή των πολιτών. Το ερώτημα είναι  το εύρος της διαφοράς που θα καταγραφεί.
Προφανώς όσον αφορά την διαμόρφωση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής δεν υπάρχει μια νομοτελειακή ακολουθία πραγμάτων.  Οι συνθήκες οικονομικής κρίσης και επιβολής αντιλαϊκών μέτρων δεν οδηγούν αυτόματα σε ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου η οποία να κατευθύνεται προς τα αριστερά.. Η στάση των πολιτών φιλτράρεται  ή διαθλάται  από τον φόβο, την ανασφάλεια ,την επιφύλαξη απέναντι σε νέες προτάσεις .Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των άλλων ιδεολογικών μηχανισμών και οικονομικών κρίκων  του συστήματος  είναι καθοριστικός στην αποτροπή  της προσέγγισης των πολιτών με την  αριστερά. Όμως σήμερα η πολιτική ιδεολογική  και προγραμματική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ανοιχτά αυτιά σε ευρύτατα ακροατήρια. Εξ άλλου η κρίση έχει τέτοιο βάθος και τόσο δραματικές επιπτώσεις  που  η κινδυνολογία και τα πλαστά διλήμματα δεν μπορούν να ανακόψουν το θυμό του κόσμου, την απαίτησή του να κλείσει ο κύκλος της τετράχρονης τραγωδίας  και την ανάγκη του για  να  επέλθει μια ριζική μια πραγματική αλλαγή στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η νίκη του θα είναι μεγάλη  και μεγάλη θα είναι συνακόλουθα  η ήττα της συγκυβέρνησης.
Κύριε Καλύβη, για εσάς ποιος είναι ο πήχης των Ευρωεκλογών; Σας ρωτώ, γιατί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούσαμε διαφορετικά πράγματα. Τελικά, νίκη για εσάς είναι το προβάδισμα έστω και με μία ψήφο διαφορά ή κάτι μεγαλύτερο; Για παράδειγμα, έχει ακουστεί ότι νίκη θα ήταν να ξεπερνά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι σύντροφοί σας θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 27 που πήρε στις τελευταίες εκλογές. Εσείς τί λέτε; 
Οι ευρωεκλογές  τυπικά δεν εκλέγουν κυβέρνηση, μπορεί όμως να ρίξουν μια κυβέρνηση όταν εκφραστεί μεγάλη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα και βούληση. Νομίζω  ότι αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει  έτσι ή αλλιώς να σταθεί διότι ούτε η ίδια πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε μια φάση ανάκαμψης, ούτε διαθέτει πολιτικές εφεδρείες, ούτε έχει την δυνατότητα μιας θετικής υπόσχεσης για το μέλλον  . Υπάρχουν δεσμεύσεις  για πολύ αντεργατικές επιλογές  για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  που δεν έχει το πολιτικό βάρος  να τις προχωρήσει. Εμείς λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτη δύναμη και με διαφορά  από την Νέα Δημοκρατία  και  φυσικά να υπερβαίνει τα ποσοστά  του 2012.
Να το θέσω διαφορετικά. Τί εύρος νίκης χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις; Αποσταθεροποιείται η κυβέρνηση αν η ΝΔ έρθει δεύτερο κόμμα οριακά ή με 1 ή 2 μονάδες διαφορά; 
Πολιτικό πρόβλημα θα προκύψει έτσι ή αλλιώς κατά την γνώμη μου. Αποσταθεροποίηση θα προκύψει ακόμη και με μικρή διαφορά . Απλά θα είναι πιο αργόσυρτη η διαδικασία επίλυσης της κρίσης. Όμως για να δημιουργηθεί  ανοιχτή κυβερνητική κρίση  απαιτείται κατά την γνώμη μου να υπάρχει μεγάλη διαφορά που να υπερβαίνει τις δύο μονάδες που αναφέρατε. Φυσικά υπάρχει και ο πλέον ασταθής παράγοντας που λέγεται ΠΑΣΟΚ και το αποτέλεσμα που θα φέρει. Σε κάθε περίπτωση εμείς καλούμε το λαό με τη ψήφο του  να ενισχύσει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην υπάρχουν αμφισημίες ,αμφιβολίες και καθυστερήσεις . Να του δώσει μια καθαρή νίκη ,ώστε να απαλλαγούμε  άμεσα από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης .Να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής  ανάπτυξης  για τη χώρα χωρίς τα μνημόνια , χωρίς θυσίες που αποδεικνύεται ότι γίνονται χωρίς καμία ελπίδα
Σας προβληματίζει η εικόνα πολυφωνίας που παρουσιάσει το κόμμα σας, παραμονές Ευρωεκλογών; Είδαμε προσφάτως την πολιτική σύγκρουση που προκλήθηκε με τον "εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό" και ακούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αποκαταστήσει τους μισθούς όλων των εργαζομένων, αλλά μόνο εκείνων που έχουν προσληφθεί τα 4 τελευταία χρόνια...
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  το πιο δημοκρατικό κόμμα της χώρας και από την άποψη της εσωτερικής του λειτουργίας, με πολλά ικανά στελέχη . Το πρόβλημα είναι ότι έχει απέναντί του ένα μιντιακό  σύστημα έτοιμο να τον καταβροχθίσει  παραποιώντας, διαστρεβλώνοντας ή και αξιοποιώντας με σκοπιμότητα διαφορετικές προσεγγίσεις. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις.  Όμως πολλές φορές σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζονται  από τη συγκυβέρνηση  και τα μέσα ενημέρωσης με έναν ρηχό και μικροκομματικό τρόπο που χάνεται η ουσία .Για παράδειγμα η υπόθεση εσωτερικού δανεισμού είναι μια λύση ευρέως διαδεδομένη στην Ιαπωνία που έχει  πολύ υψηλότερο χρέος από το δικό μας και διαθέτει υψηλή εσωτερική αποταμίευση. Δεν αναφερόμαστε σε αναγκαστικό αλλά σε εθελοντικό δανεισμό , όπως ο ίδιος άλλωστε ο Μ. Γλέζος το διευκρίνισε. Ο κατώτερος μισθός  θα επανέλθει στα 751 ΕΥΡΩ για όλους  όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και από εδώ και στο εξής θα λειτουργήσουν οι συμβάσεις όπως και η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν ανέφερε κάτι διαφορετικό ο Γ. Σταθάκης .Απλά ο κατώτερος μισθός είναι ο μισθός εκκίνησης  και στη συνέχεια πολλοί εργαζόμενοι υπάγονται στις κλαδικές συμβάσεις. Είδατε όμως κανέναν  να συζητά για την ουσία της πρότασης, για την θετική επιρροή της στην αύξηση του μέσου μισθού και την επίπτωσή της στην οικονομία ; Να την εξετάζει, να την δέχεται ή να την απορρίπτει;  Όχι φυσικά γιατί αυτό που ενδιαφέρει κάποιους  είναι να αναδεικνύει διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και όταν αυτές  δεν υπάρχουν. Αυτό που έχω να πω ότι για το ΣΥΡΙΖΑ η τρίχα γίνεται τριχιά ενώ για την Νέα Δημοκρατία που γίνεται ο χαμός  από εσωτερικές συγκρούσεις, όπου υπάρχουν διασπάσεις σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες και δήμους, υπάρχει αποσιώπηση και ασυλία..
Πώς σχολιάζετε το δίλημμα που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους; 
Ο κος Βενιζέλος βρίσκεται σε δεινή θέση και δίνει τα ρέστα του σε αυτή τη μάχη, διότι γνωρίζει  ότι παίζεται το πολιτικό του μέλλον και ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα πια .Προσπαθεί να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του. Όσα διλήμματα και να θέσει δεν πρόκειται να αλλάξει η  καθοδική πορεία  αυτού του κόμματος . Διότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι επικοινωνιακό. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτογραφηθεί ως μια συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας ,έχει συνδεθεί  με κεντρική ευθύνη για την καταστροφική πορεία της χώρας ,έχει υποταχθεί πλήρως στον νεοφιλελευθερισμό. Ακυρώνει το ίδιο το λόγο ύπαρξής του αφού  ελάχιστα διαφέρει από την ΝΔ και είναι μέρος ενός παλιού και φθαρμένου πολιτικού συστήματος, μαζί με τον συνεταίρο του στην κυβέρνηση, το οποίο καταρρέει.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται -ίσως λόγω προεκλογικής περιόδου- πως δε θα υπάρξουν ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο Μνημόνιο. Εσείς τι προβλέπετε;
Η Νέα δημοκρατία άλλα έλεγε πριν τις εκλογές του 2012 και άλλα μετά . Η συνήθεια  δεν αλλάζει .Το τελευταίο διάστημα εκπλήσσεται κανείς με τα  νέα απίθανα ψεύδη που εκτοξεύονται.
Εφόσον δεν καταργηθούν τα μνημόνια θα ισχύουν εσαεί.  Δεν πρόκειται για προσωρινές ρυθμίσεις αλλά για ένα μνημονιακό καθεστώς που συγκροτείται από περισσότερους από 400 εφαρμοστικούς νόμους στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης . Προβλέπονται, επίσης, νέα μέτρα στον πρόσφατο πολυνόμο ,νέα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις. Επίσης το μεσοπρόθεσμο  πρόγραμμα προβλέπει δραματικές αυξήσεις φόρων και μείωση κοινωνικών δαπανών για την επόμενη τετραετία. Υπάρχουν επίσης κρυφές συμφωνίες οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί  από τον τύπο ,οι οποίες  θα εμφανιστούν μετά τις εκλογές για τα εργασιακά, τις απολύσεις ,το ασφαλιστικό. Επί πλέον τα εθνικά μνημόνια γίνονται τώρα ευρωπαϊκά.
Ο  λαός καταλαβαίνει ότι η συγκυβέρνηση του ζητά την ψήφο του, του ζητά  για μια ακόμη φορά λευκή επιταγή  και μετά θα του στείλει  πάλι ένα  νέο παραφουσκωμένο λογαριασμό. Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ούτε λωτοφάγοι  ούτε πολιτικά  αφελείς να τους χειραγωγεί με ψέματα και μαγικές εικόνες η κυβέρνηση. Το αίτημα: ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ  αποκτά μέρα με τη μέρα  τεράστια απήχηση και αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Η ελπίδα για  να αλλάξει η ζωή μας αναπτερώνεται ,γίνεται βάσιμη προοπτική με την  υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανατροπή  της μνημονιακής κυβέρνησης και  ο σχηματισμός  κυβέρνησης της αριστεράς  θα  ανοίξουν το δρόμο σε μια νέα  προοδευτική  πορεία σε όφελος του λαού και της χώρας  και θα προκαλέσουν ένα ντόμινο θετικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη.
ΠΗΓΗ:matrix24.gr