Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΆΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η προεκλογική μάχη έχει πάρει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα προσδιόρισε τα μεγάλα επίδικα των ευρωεκλογών και τον διπλό στόχο αυτής της μάχης: από την μία την ανατροπής μιας κυβέρνησης η οποία έχει καταδυναστεύσει το λαό μας και από την άλλη την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την πρόκληση μιας πορείας θεμελιακών αλλαγών στην Ευρώπη. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ετεροχρονισμένα μεν , πλην όμως για λόγους αυτοσυντήρησης, αποδέχτηκαν την πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ να πολιτικοποιηθεί αυτή η μάχη.
Του ΑΛ. ΚΑΛΥΒΗ*

Όμως ενώ είναι απόλυτα θεμιτό και αναγκαίο να υπάρξει πόλωση γύρω από πραγματικά προβλήματα , είναι αθέμιτο και απαράδεκτο να ορθώνονται εκβιασμοί και τεχνητά διλήμματα. Ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος ,πιστεύουν ότι έσωσαν τη χώρα με τις μνημονιακές πολιτικές και έχουν σχηματίσει στο μυαλό τους την ιδέα ότι ,όχι μόνο είναι αναντικατάστατοι ,αλλά ότι χωρίς αυτούς στην εξουσία κινδυνεύει να καταστραφεί η χώρα. Επικαλούνται την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας η οποία κινδυνεύει τάχα από το αποτέλεσμα των εκλογών ,εφόσον δεν θα είναι αυτό που θα ήθελαν .
Απαιτεί πολύ θράσος, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν γονατίσει τη χώρα και το λαό μας, που έχουν οδηγήσει με την πολιτική τους σε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, που έχουν ισοπεδώσει μισθούς και συντάξεις ,που έχουν διαλύσει το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλειας, που έχουν οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα μικρών επιχειρήσεων ,που έχουν φέρει σε απόγνωση τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έχουν φορτώσει με δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια τα λαϊκά στρώματα, να επαίρονται για επιτυχίες που βρίσκονται μόνο στο μυαλό τους.
Επικαλούνται επιλεκτικά κάποιους αριθμούς όπως: ο περιορισμός με απάνθρωπες πρακτικές των ελλειμμάτων , το λογιστικά παραμορφωμένο πρωτογενές πλεόνασμα ,το κοινωνικό μέρισμα που είναι σταγόνα στον ωκεανό και αποτελεί μια εφάπαξ προεκλογική παροχή. Κρύβουν ,όμως ,όλες τις πιο πάνω τραγικές συνέπειες αλλά και μεγέθη που αφορούν την δημοσιονομική πολιτική όπως είναι τα προβλεπόμενα νέα δημοσιονομικά κενά , τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων , την νέα τεράστια αύξηση των κρατικών εσόδων από την φορολογία και τη μείωση σε τριτοκοσμικά επίπεδα των κοινωνικών δαπανών που προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα .
Αλλά και τα ευρύτερα οικονομικά μεγέθη είναι αρνητικά: η πορεία των εξαγωγών, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής ,η έλλειψη ρευστότητας, , η πορεία της κατανάλωσης κ.α . Είναι χαρακτηριστικό ,επίσης , ότι η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση και όχι αύξηση του ΑΕΠ και για το 2014 σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα και συνεπώς ,εάν επαληθευτεί ,η δραματική συρρίκνωση κατά το 1/4 του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αποτελεί την πιο μελανή σελίδα για τη χώρα.
Συνεπώς σε ότι αφορά τη ζωή των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα , η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο .
Δεν έχει λοιπόν την παραμικρή βάση ο οποιοσδήποτε πανηγυρισμός της κυβέρνησης και γι αυτό το λόγο ο κόσμος κατανοεί ότι ο εξωραϊσμός που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι μόνο προπαγάνδα και τίποτε άλλο .
Η κυβερνητική τακτική επιχειρεί επίσης να συγκρατήσει ψηφοφόρους λέγοντας ότι τελειώνουν τα μνημόνια . Το ψέμα πάνω στο ψέμα.
Τα μνημόνια είναι πάνω από 400 εφαρμοστικοί νόμοι ,οι οποίοι δεν έχουν ημερομηνία λήξης και συνεπώς δεν τελειώνουν παρά μόνο αν καταργηθούν νομοθετικά κάτι που αρνείται, φυσικά , να κάνει η κυβέρνηση .Τα μνημόνια όχι μόνο ισχύουν αλλά ενισχύονται με τα νέα προαπαιτούμενα ,με νέες συμφωνίες που παρότι έχουν αποκαλυφθεί από τον τύπο αποκρύπτονται επιμελώς από την κυβέρνηση.
Η χώρα λοιπόν ούτε ανακάμπτει ,ούτε ξεπερνά την κρίση. Βρίσκεται αποδυναμωμένη και λεηλατημένη με ένα τεράστιο και μη βιώσιμο χρέος .Το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία έχει εξαντληθεί ,ένα μεγάλο μέρος του πλέον μορφωμένου δυναμικού μεταναστεύει , το ανθρώπινο κεφάλαιο απαξιώνεται ,ενώ έχουν υποθηκευτεί οι δυνατότητες μιας αντίστροφης πορείας ανάπτυξης.
Στη χώρα μας είχαμε δυνατότητες για μια διαφορετική πορεία ,αλλά δυστυχώς είχαμε ένα πολιτικό σύστημα πελατειακά διαρθρωμένο ,ένα πολιτικό προσωπικό υποταγμένο και διαπλεκόμενο με την οικονομική ολιγαρχία ,ένα μαζικό κίνημα που στην πορεία αποδυναμώθηκε ,μια αστική τάξη η οποία έβλεπε μόνο τα βραχυπρόθεσμα κέρδη της και συντάχτηκε στρατηγικά με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο προσδοκώντας κάποια αποφάγια από το μεγάλο φαγοπότι.
Σαράντα χρόνια κυβέρνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Φτάνει πια. Οι δυνάμεις που συνθέτουν την συγκυβέρνηση, είναι το παρελθόν αυτής της χώρας ,είναι το χθες, είναι τα απομεινάρια ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που δημιούργησε την οικονομική κρίση και αποδιαρθρώθηκε από αυτήν , είναι οι δυνάμεις που πνέουν τα λοίσθια και γι αυτό το λόγο είναι επικίνδυνες στο ψυχορράγημά τους.
Ο λαός με την ψήφο του στις25 Μάη πρέπει να τολμήσει το μεγάλο βήμα .Να δώσει το μήνυμα της ανατροπής της κυβέρνησης . Να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε τον Ιούνιο του 2012 .Να ανοίξει το δρόμο σε μια κυβέρνηση της αριστεράς.
Σήμερα είναι ρεαλιστικό και προπάντων αναγκαίο να υλοποιηθεί το παράδειγμα μιας άλλης οικονομικής προοπτικής με έμφαση στις προτεραιότητες της αντιμετώπισης της ανεργίας, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ,της παραγωγικής ανασυγκρότησης ,των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων , της δημιουργίας νέων συνεργατικών παραγωγικών σχημάτων , της διεύρυνσης του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών αγαθών, της σταθερής αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα ,του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, της διεύρυνσης της δημοκρατίας .
Σήμερα είναι απόλυτα αναγκαίο να ταρακουνηθεί η Ευρώπη ,να παγώσει το χαμόγελο της κας Μέρκελ με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα ενισχύσει συνολικά την αριστερά στην κλίμακα της Ευρώπης.
Είναι σίγουρο ότι αυτή η πρόταση θα χτυπηθεί από όσους θέλουν να παραμείνει η χώρα στην παγίδα του χρέους ,στην υποτέλεια ,θα χτυπηθεί από τα μεγάλα συμφέροντα. Όμως είναι σίγουρο ότι τα θύματα του μνημονίου, ο κόσμος της εργασίας τα λαϊκά στρώματα που θέλουν να κλείσει η θλιβερή παρένθεση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων , θα δώσουν το δικό τους μήνυμα :Ανατροπή-Νέα Ελλάδα-Άλλη Ευρώπη.
ΠΗΓΗ:iskra.gr