Σελίδες

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ευρω-δημοσκόπηση PollWatch: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,6 μονάδες

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,6 μονάδες στις ευρωεκλογές καταγράφει η τελική δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωκοινοβούλιο, και βασίστηκε σε στοιχεία από έρευνες των εταιρειών Palmos και Alco. Πανευρωπαϊκά, το PollWatch προβλέπει πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Γιούνγκερ) με μεγάλη απώλεια εδρών έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (Σουλτς), ενώ το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Τσίπρας) παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το PollWatch, επικαλούμενo στοιχεία από έρευνες των εταιρειών Palmos και Alco που διεξήχθησαν στις 14 και 15 Μαΐου, προβλέπει τα εξής εκλογικά αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές της 25η Μαΐου.
• ΣΥΡΙΖΑ 29,6% και 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο,
• ΝΔ 26% και 6 έδρες
• Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8% και 2 έδρες,
• Ελιά με 6,5% και μία έδρα,
• ΚΚΕ με 6% και μία έδρα,
• Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1% και μία έδρα
• Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και μία έδρα.



Πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Άνοδος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς


Παράλληλα, σύμφωνα με το PollWatch το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προηγείται αλλά με μεγάλη απώλεια εδρών (217 από 275) έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (201 έδρες από 194).
Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που φαίνεται να αυξάνει τις 35 σημερινές του έδρες σε 53, μία αύξηση που ξεπερνά το 50%.
Ακολουθεί η Συμμαχία Φιλελευθέρων Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) του Γκι Βερχόφστατ με 59 έδρες (από 83), διατηρώντας, παρά τις απώλειες, την τρίτη θέση.
Οι Πράσινοι (G/EFA) υποχωρούν από τις 57 έδρες του 2009 (καλύτερη επίδοσή τους ιστορικά) στις 44 έδρες, ενώ η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με πυρήνα του Βρετανούς Τόρηδες, συρρικνώνεται από τις 57 στις 42 έδρες.
Αντίθετα, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD), δεξιά ευρωσκεπτικιστική ομάδα πέριξ του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου του Nigel Farage, ενισχύεται από τις 31 έδρες στις 40.
Μεγάλη είναι και η αύξηση των εδρών που προβλέπεται για ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία από τις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου, από 32 σε 95, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λε Πεν και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς.
Η τελική πρόβλεψη της πανευρωπαϊκής έρευνας PollWatch 2014, δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πρώτες κάλπες σε ευρωπαϊκές χώρες στις 22 Μαίου.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr