Σελίδες

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Χαρίζουν χρέη σε πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού

Ακόμα μία χαριστική τροπολογία που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου πέρασε εμβόλιμα σε άσχετο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας».
Συγκεκριμένα, η τροπολογία εξαιρεί τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και επιπλέον αναστέλλει κάθε καταδιωκτικό μέτρο εναντίον των υπευθύνων για όλες τις ναυπηγικές επιχειρήσεις (Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, Σύρου κ.α) για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, αλλά εμφανίζεται ιδιαιτέρως "ανεκτική" σε μεγάλους επιχειρηματίες, ενώ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται το επιχείρημα πως πρέπει οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τη δουλειά τους, κάτι που βέβαια θα μπορούσε να αφορά κάθε εργοδότη ο οποίος χρωστάει λεφτά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν πρόκειται μόνο για μεγάλο επιχειρηματία, αλλά και για... παλιό γνώριμο.
Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Ταβουλάρης. Ο Νίκος Ταβουλάρης ήταν διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης του κ. Σαμαρά και άνθρωπος του στενού κύκλου του Σταύρου Νιάρχου. Χρωστάει περί τα 288 εκ. ευρώ στους πιστωτές του και έχει 40 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις πολλές μη υγιείς, λόγω κρίσης, εταιρίες στην Ελλάδα, εταιρίες για τις οποίες ο κ. Προβόπουλος δήλωσε προ ημερών πως πρέπει να κλείνουν ανεξαιρέτως. Συγκεκριμένα, είχε πει πως "κάθε μη υγιής επιχείρηση πρέπει να κλείνει".
Ο κ. Ταβουλάρης εμφανίζεται από το 1998 να υπογράφει συμβάσεις κυρίως με το Πολεμικό Ναυτικό που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 έλαβε δάνειο 10 εκ. ευρώ, με εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αξίζει να σημειωθεί πως το δάνειο εγκρίθηκε επί υπουργίας Βενιζέλου. Επομένως μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η συγκεκριμένη ευνοϊκή τροπολογία με τη γνωριμία του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία.
Όπως προκύπτει από την τροπολογία και την συνοδευτική έκθεση, τα Ναυπηγεία Σύρου οφείλουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ (σ.σ πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και καθώς θα πληρώνουν 70.000 ευρώ το μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 θα έχουν εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιούνται. Από την προτεινόμενη ρύθμιση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς θα γράψουν ζημιά 12,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το ευνοϊκό καθεστώς είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ναυπηγεία Σύρου και άλλα 5 εκατ. ευρώ από την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 όλες οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης για τις συγκεκριμένες οφειλές, κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων (φυλάκιση ή χρηματική ποινή) και παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 (έληξε στις 31.12.2013) η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων για οφειλές προς το ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εγγύηση πληρωμής των εργαζομένων
Κατά την ψήφιση της τροπολογίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαίωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ και ότι παρέχονται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες στο Δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξει ρητή αναφορά πως θα πληρωθούν τουλάχιστον τα 7,5 εκατ. μετά το 2017. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε πως, αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, θα μπορούσε το κόμμα του να τη στηρίξει, αλλά, όπως διερωτήθηκε «ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;».
«Πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες, σκάνδαλα και μίζες είναι το σχέδιό σας» συμπλήρωσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής υπενθύμισε ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (επίσης ιδιοκτησίας Ταβουλάρη), αφού ψηφίστηκε ανάλογη τροπολογία, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.


Όταν ο Βενιζέλος κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για συμφέροντα τα οποία ο ίδιος εξυπηρετεί
Κατά την συνεδρίαση στη Βουλή για την παραπομπή του Βαγγέλη Βενιζέλου για τις συμβάσεις που υπέγραψε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Φαίνεται τελικά, πως αυτά τα συμφέροντα τα εξυπηρετεί καλύτερα ο ίδιος.
Ακούστε το απόσπασμα από τη Βουλή
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr
           ertopen.com