Σελίδες

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Νίκος Χουντής: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι το σταμάτημα των Μνημονίων»

Νίκος Χουντής: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι το σταμάτημα των Μνημονίων»Ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Ευρωομάδα της Αριστεράς αποτέλεσαν τη φωνή που είχαν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι 25 εκατ. άνεργοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσαν τη μοναδική πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αντιστάθηκε στη «συνταγματοποίηση» των Μνημονίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσάκο

Λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να διαχέουν μέσω των συστημικών ΜΜΕ πως ο μεγάλος χαμένος της Κυριακής ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
 
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελούν ένα προμήνυμα του ελληνικού λαού απέναντι σε μια κυβέρνηση που τρομοκρατεί και μια τρόικα που επιβάλλει συνεχώς νέα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη, μέσα από τις αλχημείες των αριθμών, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να μην υπάρξει χρόνος για να αναδειχτούν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, καθώς επίσης τα ζητήματα της πορείας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουν να σταματήσει η συζήτηση για το 1,5 εκατ. ανέργων, για τους χιλιάδες νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Θέλουν να σταματήσει ο διάλογος, που οφείλουμε να κάνουμε, για το κούρεμα του μη βιώσιμου και υπέρογκου χρέους. Πιστεύω ότι η τακτική αυτή της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ αποδεικνύει περίτρανα γιατί επιλέχτηκε η διεξαγωγή των ευρωεκλογών στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Σκοπός τους ήταν να θολώσουν τα νερά και να συζητούμε άλλα πράγματα από αυτό που είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, δηλαδή το σταμάτημα των Μνημονίων.
 
* Το μεγάλο κύμα της «βουβής» δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος θα εκφραστεί στην κάλπη των ευρωεκλογών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;
 
Έχω τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εισπράξει το κύμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης του ελληνικού λαού από τρία στοιχεία. Το πρώτο είναι η εξαιρετική ποιότητα του ευρωψηφοδελτίου μας, το οποίο, πραγματικά, αποτελεί μια φωτογραφία της μαχόμενης ελληνικής κοινωνίας. Το δεύτερο στοιχείο είναι η άριστη παρουσία όλων των ευρωβουλευτών που είχαν την τιμή να εκπροσωπήσουν τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό μας χώρο και το τρίτο είναι ότι οι αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη, αλλά και για την πορεία της χώρας μας σε αυτή, συναντάει την επιθυμία του κόσμου να υπάρξει ριζική ανατροπή των Μνημονίων που έχουν οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη παρακμή.
 
* Η μάχη των ευρωεκλογών είναι μάχη ποσοστών;
 
Δεν πιστεύω ότι στην επικείμενη εκλογική μάχη έχουμε να κάνουμε με ποσοστά και αριθμούς, αλλά με την ελληνική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Αυτό που είδαμε στην περασμένη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και αυτό που βλέπουμε στην καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο είναι ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής που διαπερνάει όλη την ελληνική κοινωνία. Ένα ισχυρό ρεύμα ρήξης με τις πολιτικές της οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης, που εκπορεύονται από ξένα και ντόπια κέντρα εξουσίας και που υπηρετούν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες μνημονιακές εφεδρείες.
 
* Ποιο είναι το ουσιαστικό δίλημμα των ευρωεκλογών;
 
Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών το έθεσε πάλι ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά, όμως, στην προεκλογική φιέστα της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Ν.Δ. Τι μας είπε εκεί ο κ. Σαμαράς; Μας είπε πολύ απλά ότι μπορεί το Μνημόνιο να άλλαξε όνομα και να έγινε Μεσοπρόθεσμο, αλλά οι πολιτικές του, δηλαδή οι χαμηλοί μισθοί, τα καταργημένα εργασιακά δικαιώματα, οι χαμηλές συντάξεις, οι καταβαραθρωμένες κοινωνικές δαπάνες για υγεία, παιδεία, έρευνα και ανάπτυξη, θα συνεχιστούν μέχρι το 2021. Και θα συνεχιστούν για να ικανοποιηθεί η τρόικα, που θέλει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να πληρώνουμε το μη βιώσιμο χρέος. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών. Κατά πόσο, δηλαδή, θα αφήσει ο ελληνικός λαός την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πολιτικές υπέρ της λιτότητας, της ύφεσης και του κεφαλαίου, πολιτικές που βυθίζουν την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή και φέρνουν την Ευρώπη στα όρια της κοινωνικής και πολιτικής διάλυσης.
 
* Τι σημαίνει ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή;
 
Την προηγούμενη πενταετία ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε έναν μόνο βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Ευρωομάδα της Αριστεράς αποτέλεσαν τη φωνή που είχαν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι 25 εκατ. άνεργοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσαν τη μοναδική πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αντιστάθηκε στη «συνταγματοποίηση» των Μνημονίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ίδια στιγμή που Δεξιά και Σοσιαλδημοκρατία, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μονιμοποιούσαν τη λιτότητα και ακρωτηρίαζαν τη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή που αποδεχόντουσαν τα πολιτικά πραξικοπήματα των Καννών και εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου, ρατσιστική μπορώ να πω, επίθεση απέναντι στον ελληνικό λαό και τους Έλληνες εργαζόμενους. Ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρότερη φωνή για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Σημαίνει ισχυρότερη παρέμβαση της Αριστεράς για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, για την ανάδειξη των προβλημάτων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Σημαίνει, τέλος, και ένα ισχυρό πολιτικό και θεσμικό όπλο υπεράσπισης μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα μπορεί να συγκρούεται με καλύτερους όρους υπέρ του ελληνικού λαού.


ΠΗΓΗ:avgi.gr