Σελίδες

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Οι «Γύφτισσες» στην αλληλεγγύη, στη Σερβία ή όταν η ανθρωπιά συντρίβει το ρατσισμό

Μια από τις πρώτες νύχτες της καταστροφικής πλημμύρας, σε κάποιο μέρος της Σερβίας που δεν προσδιορίζεται, έγινε κι αυτό:
«Μέσα σε όλο αυτό το χάος, και με τους εθελοντές να αναρωτιούνται αν υπάρχει αρκετή παιδική τροφή, ιδιαίτερα γάλα για τα βρέφη και να προσπαθούν να σκεφτούν πού μπορούμε να βρούμε όλες αυτές τις προμήθεις μέσα στη νύχτα, πλησίασαν τέσσερεις γυναίκες ρομά. Μερικοί εθελοντές γύρω από τη φίλη μου, άρχισαν να σχολιάζουν πώς αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν τους αρουραίους και τις κατσαρίδες, ποτέ δεν μπορείς να τους εξοντώσεις, και πάντα βρίσκονται κάπου που νιώθουν ότι μπορούν να κερδίσουν κάτι για τους εαυτούς τους.
Μια από αυτές τις γυναίκες πλησίασε ντροπαλά μια εθελόντρια και της είπε ότι δεν έχουν τίποτα να δώσουν, αλλά είναι πρόθυμες να θηλάσουν παιδιά ή να βγάλουν το γάλα τους σε μπουκάλια αν κάποιοι γονείς έχουν πρόβλημα (μόνη της αυτοαποκλήθηκε γύφτισσα) να θηλάσουν αυτές τα μωρά.  Είπαν ότι έχουν παιδιά και τις ηλικίες τους, και ότι υπάρχουν κι άλλες γυναίκες που θα έρχονταν αν χρειαζόταν. Η υπεύθυνη των εθελοντών διαβουλεύθηκε με τον ανώτερό της και πήρε την απάντηση πως αν οι γονείς δεν έχουν πρόβλημα, μπορεί να γίνει δεκτή η προσφορά αυτή των γυναικών. Αυτοί οι εθελοντές που εξέφραζαν αισθήματα μίσους εναντίον των γυναικών ρομά πριν από ένα λεπτό, έμειναν άφωνοι. Κανείς και καμία δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη των γεγονότων όταν ήρθαν οι γυναίκες. Στη συνέχεια, οι γυναίκες αυτές κάλεσαν και τις φίλες τους, που ήρθαν σύντομα. Κάποιοι γονείς έδωσαν τα μωρά για θηλασμό, μερικοί ζήτησαν μπουκάλι, και έτσι, τη νύχτα εκείνη τράφηκαν είκοσι μωρά».
Η σπουδαία αυτή είδηση κοινοποιήθηκε μέσα από την ηλεκτρονική λίστα της φεμινιστικής αντιμιλιταριστικής οργάνωσης Γυναίκες στα Μαύρα, συγκεκριμένα από την πολύ γνωστή μας Λέπα Μλαντένοβιτς μαζί με πολύ εκτεταμένη ενημέρωση για τις πρώτες μέρες της δουλειάς των εθελοντικών ομάδων για τις επείγουσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Φέρει την υπογραφή της Tamara Trikic.
ΠΗΓΗ:left.gr