Σελίδες

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Παράνομες "και με τη βούλα" οι πρακτικές της ΕΛΑΣ για τους μετανάστες

Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η κράτηση μεταναστών πέραν του καθορισμένου από το νόμο 18μηνου, έπειτα από καταγγελίες του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Η απόφαση αυτή εγείρει τεράστιο νομικό και ηθικό θέμα και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις έως τώρα πρακτικές της ΕΛΑΣ, αλλά και με τις εντολές του αρχηγού της, του αντιστράτηγου Νίκου Παπαγιαννόπουλου, τις οποίες είχε αποκαλύψει το HOT DOC και το koutipandoras.grεντολές οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν, αντιθέτως επιβεβαιώνονται καθημερινά από μαρτυρίες μεταναστών που έζησαν την κόλαση των κέντρων κράτησης.

Η τρομακτική εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, "πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο", είναι πλέον όχι μόνο ανήθικη, αλλά και παράνομη "με τη βούλα". Αυτή τη φορά, θα αποδοθούν ευθύνες; Θα οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης; Αυτά είναι 2 βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου, υπ' αριθμόν 2255/23.5.2014, αναφέρει:
"Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ 2255/23.5.2014 απόφαση του, στο πλαίσιο της διαδικασίας αντιρρήσεων κατά κράτησης που κατατέθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), έκρινε ότι η επ’ αόριστον κράτηση αλλοδαπού, υπό το πρόσχημα της επιβολής -μετά τη 18μηνη κράτηση-  μέτρου υποχρεωτικής διαμονής σε κέντρο κράτησης, δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία".
Η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει την έντονη κριτική που έχει εκφραστεί σχετικά με την υπ’αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία συνυπέγραψε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, καθιστώντας την έτσι υποχρεωτικά εφαρμόσιμη από τη Διοίκηση, καθώς η πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης υπηκόου τρίτης χώρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του εθνικού, κοινοτικού και διεθνούς δικαίου που εκθέτει τη Διοίκηση σε παράνομες και συνεπώς ελέγξιμες πρακτικές.
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr