Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σοσιαλισμός με δημοκρατία

«Ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία είναι η προοπτική της ανθρωπότητας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα, με λόγο μεστό, ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του όταν του δοθεί εντολή να κυβερνήσει τη χώρα, διερευνώντας όλα τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που οδήγησαν τον ελληνικό λαό να καλύψει με το εισόδημά του τις συνέπειες αυτών των σκανδάλων. Θεωρεί ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν ήταν ένα πρώτο βήμα για τον πολιτικό στόχο, την καταδίκη δηλαδή των μνημονίων και της λιτότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το να χάσει το κυβερνών κόμμα στον πρώτο δήμο και στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι πλήγμα για το κύρος του και την εσωτερική του συνοχή, δεν συνοδεύεται όμως αυτό με τη συνολική καταδίκη και αποδοκιμασία του.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει σαφή θέση σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τον υπόγειο ρόλο των εξωθεσμικών κέντρων που εισχωρούν στο εσωτερικό χωρών οι οποίες ενίστανται στη δύναμη των «ισχυρών», βέβαιος ότι η διαπραγματευτική ικανότητα και δεινότητα μπορεί να αποφέρει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα απ' ό,τι η «δουλική» στάση των αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Υποστηρίζει την πολυφωνία που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας την ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του κόμματος και κάνει έκκληση στους ψηφοφόρους για περισσότερη συμμετοχή, διεύρυνση δηλαδή της δημοκρατίας. Πράγματι οι θέσεις του κ. Τσίπρα, όπως αποτυπώνονται στη συνέντευξη, εμφανίζονται ώριμες και ορθολογικές, με απαντήσεις και σε «ενοχλητικά» ερωτήματα. Εχει ενδιαφέρον το σημείο που αναφέρεται στην αγωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κ. Μέρκελ θα χαρεί πολύ αν το κόμμα του πρωθυπουργού αντέξει και δεν υποστεί σαρωτική ήττα.

Επιμένει ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι ο σοσιαλισμός αυτός που κατέρρευσε, αλλά το γραφειοκρατικό σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στο όνομα του σοσιαλισμού, έχοντας την πεποίθηση ότι οι ιδέες του σοσιαλισμού παραμένουν επίκαιρες περισσότερο από ποτέ. Πρόκειται για σημαντική αποστροφή του λόγου του που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, ειδικά σήμερα που η λέξη και μόνο σοσιαλισμός έχει συνυφανθεί με αντιφιλελεύθερες πρακτικές και έχει κατηγορηθεί από τις αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως συνώνυμο, σχεδόν, της «τρομοκρατίας». Είναι κάτι στο οποίο οφείλει το κόμμα του να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα, προβάλλοντάς το ως την πιο ελπιδοφόρα προοπτική των λαών της Ευρώπης ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr