Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Της ΣΟΦΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
Οι επικείμενες Ευρωεκλογές μπορεί να αποδειχθούν πραγματικά ιστορικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η χώρα μετά από 4 χρόνια δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία και συνεχίζεται, βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας από τους δανειστές, με γονατισμένο το λαό και την οικονομία της, με «παγωμένα» τα κυριαρχικά και δημοκρατικά της δικαιώματα. Αν η χώρα δεν απαλλαγεί άμεσα από τρόικα, μνημόνια, λιτότητα και τον βραχνά του χρέους, ο δρόμος της παρακμής στον οποίο ήδη οδεύει θα είναι και μακρύς κατήφορος.

Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τίποτα όμως σε αυτή δεν θα θυμίζει κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αι., αλλά καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, εντός της οποίας θα προσφέρονται σε ξένους κυρίως «επενδυτές» μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας, με εκχώρηση του δημόσιου πλούτου και ένα στρατό απασχολούμενων με μισθούς Βουλγαρίας και εργασιακές σχέσεις 19ου αι.
Στον αγώνα μας, να σταματήσει η Αριστερά την πορεία καταστροφής που έχει δρομολογήσει το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο για τον τόπο και το λαό μας και να ανοίξει νέους ελπιδοφόρους, προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες διεξόδου από την κρίση, οι ευρωεκλογές είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος πολιτικός σταθμός.
Μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναζωντανέψει την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση για πολιτική αλλαγή. Το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ εξουσίας ήδη παραπαίει. Δεν θα μπορέσει να αντέξει τη μεγάλη λαϊκή πίεση. Επομένως, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της άθλιας συγκυβέρνησης και να φέρει πιο κοντά μια εναλλακτική – στα μνημόνια, στην τρόικα και τη λιτότητα – πορεία για τη χώρα με κυβέρνηση της Αριστεράς.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό και για την Ευρώπη. Σήμερα οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας και της επιτήρησης, που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια στην Ελλάδα, αποτελούν την επίσημη θεσμοθετημένη ευρωπαϊκή πολιτική. Η οικονομική πολιτική και η κατάρτιση των προϋπολογισμών περνούν από την έγκριση της Κομισιόν και του Βερολίνου. Κάθε εναλλακτική στο νεοφιλελεύθερο δόγμα πολιτικής είναι απαγορευμένη.
Η εποχή του Γερμανού τραπεζίτη που η Αριστερά προειδοποιούσε από την εποχή του Μάαστριχτ είναι παρούσα. Έχει εγκαθιδρυθεί μια Γερμανική Ευρώπη που καταδυναστεύει τους λαούς και τις πιο αδύναμες χώρες. 50 χρόνια ενοποιητικής διαδικασίας οι έννοιες της σύγκλησης και της αλληλεγγύης, έχουν εξοστρακιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες και αποκλίσεις, οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και οι εντάσεις, η αναβίωση του φασισμού συνθέτουν τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Οι Ευρωεκλογές μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας και αμφισβήτησης των κυρίαρχων ελίτ για τις πολιτικές που διαιρούν και οδηγούν την Ευρώπη σε οριακές καταστάσεις.
Αν αυτές οι πολιτικές δεν ανατραπούν με την πάλη των εργαζομένων και της Αριστεράς η προοπτική της Ε.Ε. είναι αμφίβολη και γκρίζα. Η Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων, για την οποία αγωνίζεται η Αριστερά προϋποθέτει τη συθέμελη αλλαγή της Ε.Ε. Απαιτεί μεγάλες ανατροπές και ρήξεις με τη δομή, τους μηχανισμούς, την αρχιτεκτονική και τους θεσμούς της.
Οι Ευρωεκλογές μπορούν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας και αμφισβήτησης των κυρίαρχων ελίτ για τις πολιτικές που εφαρμόζουν σε βάρος των λαών και των εργαζομένων.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, διότι η πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα και η ανάδειξη μιας Αριστερής κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση ανακατατάξεων και προοδευτικών εξελίξεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
*Η Σόφη Παπαδόγιαννη είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
ΠΗΓΗ:iskra.gr