Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Στουρνάρας: Τέρμα ο ενιαίος μισθός στο Δημόσιο.

Για τους ελάχιστους συναδέλφους και συναδέλφισσες που ακόμα έχουν αυταπάτες για τους στόχους της αξιολόγησης, αλλά και για κάποιους που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, έρχεται μετά τον Κο Μητσοτάκη και ο Κος Στουρνάρας, να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στο Δημόσιο τυχόν εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης: Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κλεισίματα, εργασιακό μεσαίωνα και αθέμιτο ανταγωνισμό (κανιβαλισμό), ανάμεσα στούς εργαζόμενους.
Από τις βασικές στοχεύσεις της αξιολόγησης είναι η μείωση των μισθών, μέσω της σύνδεσης μισθού-"παραγωγικότητας", η κατάργηση του ενιαίου και η εισαγωγή του ατομικού μισθού.
Οι λέξεις-φετίχ του νεοφιλελεύθερου δόγματος τις οποίες χρησιμοποιεί ο Κος Στουρνάρας στο έγγραφό του, είναι αποκαλυπτικές των προθέσεων της συγκυβέρνησης: «ευέλικτο σύστημα αμοιβών προσαρμοσμένο στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα».
Ο Κος Μητσοτάκης, το έχει διατυπώσει διαφορετικά: Επιβράβευση με bonus των "άριστων", χωρίς αύξηση του συνολικού μισθολογικού κόστους !
       Πόσο πιό καθαρά να τα πουν;
Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Μισθό βάσει αποδοτικότητας στο δημόσιο εισηγείται ο Στουρνάρας

 Υπέρ της εφαρμογής συστήματος αμοιβών βάσει της απόδοσης των δημοσίων λειτουργών, τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή και συγχρόνως διευκρινίζει ότι δεν παίρνει μπόνους ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. 

 «Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Τη θέση αυτή διατυπώνει ο κ. Στουρνάρας με αφορμή ερώτηση που είχε κατατεθεί από τους ανεξάρτητους βουλευτές Γιάννη Κουράκο και Νίκο Νικολόπουλο και με την οποία ζητούσαν από τον κ. Στουρνάρα να απαντήσει αν στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, καταβάλλεται bonus.
Στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών παραθέτει τα στοιχεία που αφορούν στο μισθολογικό κόστος του γενικού γραμματέα Εσόδων και διευκρινίζει ότι πέραν των 4.750 ευρώ (σσ είναι οι αποδοχές του από βασικό μισθό, επίδομα θέσης και έξοδα παράστασης) δεν καταβάλλεται επί πλέον καμία άλλη αμοιβή, όπως ορίζεται από τον Ν. 4093/2012 και την υποπαράγραφο Ε2 (εδάφιο 6β). Πρόκειται για τη διάταξη που αναφέρει ότι «με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο». Οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους είχαν επισημάνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη που κινείται στο πλαίσιο της κινητροδότησης για την αύξηση εσόδων από φόρους, μεταλλάσσει το θεσμικό ρόλο της θέσης του Γενικού Γραμματέα Εσόδων.