Σελίδες

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Δείτε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή τηλεμαχία



Οικονομία, λιτότητα, ανεργία, μετανάστευση και έλλειμμα δημοκρατίας ήταν τα βασικά θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συζητήση στο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή και των πέντε υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα της ολομέλειας στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ενώπιον κοινού εκατοντάδων πολιτών. Σημειώνεται ότι ο διάδοχος του σημερινού προέδρου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για πρώτη φορά και κατά τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Το βίντεο αρχίζει στο 2.10)


Στο Ντιμπέιτ συμμετείχαν οι Ζαν - Κλωντ Γιούνκερ (υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Μάρτιν Σουλτς (νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών),  Γκι Βερχόφσταντ (νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος), Σκα Κέλλερ (υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων) και ο Αλέξης Τσίπρας (πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς).

Τη συζήτηση συντόνισε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24. Κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις 1 λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του. Πολίτες από όλη τη Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάσουν τη συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το #tellEUROPE. Πρώτοι στα tweet ήρθαν η Βρετανία, η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.


New Deal πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας στις τοποθετήσεις τους έθεσε το ζήτημα της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως αυτό που ζητάει «είναι μια συνολική ελάφρυνση του χρέους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας «Νέας Συμφωνίας» για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την ανάπτυξη.
Με τις πολιτικές της λιτότητας «η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις», τόνισε. Επίσης επισήμανε το «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα οι πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων και όχι οι αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. «Οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ», τόνισε.
Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς για το παρασκήνιο της συνόδου Κορυφής των Καννών το Νοέμβριο του 2011 χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. «Τι συνέβη στις Κάννες; Με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών [Γ.Παπανδρέου και Σ.Μπερλουσκόνι] για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.


Οι βασικές τοποθετήσεις των υποψηφίων

Οι υποψήφιοι για την Κομισιόν έπρεπε να απαντήσουν στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσω. Αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού ονείρου είναι το όραμα της Σκα Κέλερ. Αποφασισμένος να δουλέψει για την Ευρώπη που χρειάζεται μια ηγετική μορφή δήλωσε ο Γκι Φερχόφσταντ. Μια ερωτεύσιμη (!) Ευρώπη θέλει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χωρίς τεχνητούς διχασμούς βορρά και νότου. Μια Ευρώπη των λαών με ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής είναι το όραμα του Αλέξη Τσίπρα. Μια καλύτερη ζωή για όλους υποσχέθηκε ο Μάρτιν Σουλτς.
Ανεργία στους νέους

Για την ανεργία τους νέους η Σκα Κέλερ τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας μέσα από μια πιο πράσινη, βιώσιμη οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η ανεργία είναι δομική και για να ξεπεραστεί χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό new deal που να περνά μέσα από την ανάπτυξη. Με επιδοτήσεις από ΕΕ και ΕΚΤ των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν νέους υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει την ανεργία ο Μάρτιν Σουλτς. Πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση για να δημιουργηθεί ανάπτυξη και κατά συνέπεια απασχόληση, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ ο Γκι Φερχόφσταντ πρότεινε μια νέα προσέγγιση στην αρχική ιδέα του Ζακ Ντελόρ.
Λιτότητα 

Πράσινη οικονομία αντί για την πολιτική της λιτότητας πρότεινε η Σκα Κέλερ. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και λύση ανάλογη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953 όπου διεγράφη μέρος του χρέους, δόθηκε μορατόριουμ για την αποπληρωμή του υπόλοιπου και ρήτρα ανάπτυξης. Συνδυασμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας με μια στρατηγική επένδυση στην ανάπτυξη ήταν η πρόταση του Μάρτιν Σουλτς ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται στις επενδύσεις και όποιος θέλει τέτοιες πρέπει να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά του. Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ήταν η αιχμή της τοποθέτησης του Γκι Φερχόφσταντ που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέο χρέος.

Τα ξίφη τους για τις τράπεζες διασταύρωσαν ο Γκι Φερχόφσταντ με τον Αλέξη Τσίπρα. «Και στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία η κρίση δεν ήταν θέμα τραπεζικό. Ήταν οι κακές πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κ. Τσίπρα. Οι κρατικές τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα κόμματα, ακόμα και το δικό σας» υποστήριξε ο Βέλγος ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, κ. Φέρχοφστατ, χτίστηκε από τα κόμματα που υποστηριζόταν στις Ευρώπη από τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Όμως αποδείχτηκε ότι το φάρμακο που δόθηκε ήταν καταστροφικό».


 
Ουκρανική κρίση

Σοβαρές κυρώσεις κατά του Πούτιν πρότεινε ως λύση για το ζήτημα της Ουκρανίας ο Γκι Φερχόφσταντ. Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ευρώπη κάνει πισωγύρισμα στον Ψυχρό Πόλεμο και πρότεινε αντί για κυρώσεις διάλογο και διπλωματία ενώ τόνισε: «να μην αποδεχτούμε την άνοδο νεοναζί σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, να μη αναγνωρίσουμε τέτοια κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. «Κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική λύση ζήτησε η Σκα Κέλερ τονίζοντας πάντως ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία είναι σωστές και ότι η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί στο θέμα της ενέργειας. Περισσότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία πρότεινε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην ίδια γραμμή και ο Μάρτιν Σουλτς.


 
Δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας σε Σκωτία/Καταλονία

«Η ΕΕ δεν πρέπει να αναμειγνύεται. Είναι θέμα των Ισπανών και Καταλανών» τόνισε ο Γκι Φερχόφσταντ. «Η ευρωπαϊκή αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών... Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προκρίνεται η αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Σεβασμός στη θέληση πολιτών, ταυτόχρονα σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Για την περίπτωση της Καταλονίας, μια πιο ενισχυμένη αυτονομία στα πλαίσια μίας ομοσπονδιακής κοινότητας. Κάτι παρόμοιο και με την υπόθεση της Ουκρανίας» ήταν η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. «Αν ήμουν πρόεδρο της Κομισιόν θα καλοδεχόμουν το ενδεχόμενο να είναι ανεξάρτητοι και θα τους καλοδεχόμουν στην ΕΕ» υποστήριξε η Σκα Κέλερ. Καμία ανάμειξη και σεβασμός στα εθνικά συντάγματα ήταν η άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι εφόσον η ΕΕ δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό.


 
Μετανάστευση

«Έχουμε περισσότερη παράνομη μετανάστευση γιατί δεν επιτρέπουμε τη νόμιμη» σημείωσε ο Γκι Φερχόφσταντ. Αναθεώρηση της πολιτικής του ασύλου και δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης στην Ευρώπη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειαζόμαστε νόμιμη μετανάστευση υποστήριξε η Σκα Κέλερ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα εμποδίσει την παράνομη τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια αλληλεγγύης στις τρίτες χώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι παράδοξο η Ευρώπη να προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που επί της ουσίας δημιουργεί όταν συμμετέχει στις εστίες έντασης. Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι σύστημα νόμιμης μετανάστευσης έχουν όλα τα μεγάλα κράτη, εκτός από την Ευρώπη.

  ΠΗΓΗ:tvxs.gr