Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Τράπεζα ανα-θεμάτων για γονείς και μαθητές

Με αφορμή την δυσαρέσκεια που μεταφέρουν δεκάδες εκπαιδευτικοί ανά την Ελλάδα, μετά και την εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων, σημειώνοντας πως τα περισσότερα θέματα ήταν ποιοτικά, αλλά έξω από αυτά που διδάσκονται στα σχολεία χιλιάδες μαθητές της Α' λυκείου, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σημειώνοντας πως οι πανελλαδικές εξετάσεις του συστήματος Αρβανιτόπουλου έχουν το ρόλο της “δοκιμασίας” μεγάλης διάρκειας, με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Πολλοί ήταν εκείνοι σήμερα που μιλούσαν στα σχολεία για νέους πειραματισμούς σε βάρος των μαθητών της Α' Λυκείου. 

Οι αλλαγές και οι προτάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την εκπαίδευση 
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο καταγγέλλει το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά δίνει και το δικό του στίγμα για το τι θα αλλάξει όταν εκλεγεί στη χώρα μας ως κυβέρνηση της Αριστεράς.
  • Θα καταργήσει το νόμο περί “νέου λυκείου” και θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Παράλληλα θα επανεξετάσει το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.
  • Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο και αυτός δεν ειναι άλλος από το να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
  • 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
  • Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Πειραματισμοί με φόντο την...Τράπεζα Θεμάτων
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στην επέκταση του θεσμού των πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και υποστηρίζει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου και η βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη και εκμεταλλευτική μαθητεία. Ακόμη, μέσω της ίδιας ανακοίνωσης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για το γεγονός ότι οι αλλαγές που προώθησε δεν έτυχαν της ανάλογης μελέτης, διαλόγου αλλά και πειραματικής εφαρμογής
Σημειώνουμε εδώ, ότι εκπρόσωποι του αρμόδιου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αλλά και των επιστημονικών ενώσεων της χώρας είχαν ζητήσει, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε, να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων εφέτος σε όλα τα σχολεία, παρά μόνο πιλοτικά. Από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, δόθηκε εντολή για πλήρη εφαρμογή του θεσμού φέτος.

Όπως τονίζει μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση υπάκουσε τον ΟΟΣΑ, όπως συνηθίζει άλλωστε ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων για την χώρα και τους πολίτες της, για μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού λυκείου και για αντικατάσταση της συνολικής γνώσης από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου μάθηση. Επιπλέον, κάνει αναφορά στην Τράπεζα Θεμάτων λέγοντας ότι η ηγεσία του υπ. Παιδείας διαθέτει 1.570.000 ευρώ για τη δημιουργία της τράπεζας θεμάτων, ενώ με το ίδιο ποσό θα μπορούσε να προσλάβει πάνω από 1.000 αναπληρωτές, με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών κενών των σχολείων.
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr